Bachelorinstroom UvA met 10 procent gedaald

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft aan populariteit ingeboet: het aantal nieuwe bachelorstudenten aan de universiteit is dit studiejaar met tien procent gedaald.

null Beeld anp
Beeld anp

Het aantal aanmeldingen is gedaald van 5.216 naar 4.679, zo meldt de universiteit. Het gaat om voorlopige cijfers. Met de daling ligt de instroom weer op het niveau van studiejaar 2011. 'De daling zoals we nu zien bij de bachelors in de alfa- en sociale wetenschappen is fiks en nogal schoksgewijs. Daar ben ik dus zeker niet blij mee', aldus waarnemend voorzitter en rector magnificus Dymph van den Boom.

De UvA geeft drie mogelijke oorzaken voor de daling in nieuwe bachelorstudenten: de landelijke trend dat technische vakken populairder worden, de invoering van het leenstelsel en de bezetting van het Bungehuis en het Maagdenhuis eerder dit jaar. Het is volgens Van den Boom 'zeker niet uit te sluiten' dat de bezettingen van invloed zijn geweest op de keuze van sommige scholieren.

Het aantal masterstudenten aan de UvA is wel gestegen: 5.018 nieuwe studenten dit studiejaar tegenover 4.918 vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden