Bachelet vrijwel zeker weer president Chili

Michelle Bachelet wordt zeer waarschijnlijk opnieuw president van Chili. Volgens alle peilingen voor de presidentsverkiezingen van zondag ligt de linkse dochter van een generaal ver voor op haar acht rivalen.

Verkiezingsaffiches in Chili. Links de gedoodverfde winnares, Michelle Bachelet. Rechts in het midden haar belangrijkste rivale, Evelyn Matthei. Beeld afp
Verkiezingsaffiches in Chili. Links de gedoodverfde winnares, Michelle Bachelet. Rechts in het midden haar belangrijkste rivale, Evelyn Matthei.Beeld afp

Bachelet was ook al van 2006 tot 2010 president, het eerste vrouwelijke staatshoofd in de Chileense geschiedenis. De grondwet van het Latijns-Amerikaanse land verbiedt twee achtereenvolgende ambtstermijnen van een president.

Linkse coalitie
Het lijdt weinig twijfel dat de populaire 62-jarige Bachelet direct was herkozen als ze zich voor een tweede termijn beschikbaar had kunnen stellen. Zij leidt een linkse coalitie waarin communisten en sociaaldemocraten met christendemocraten samenwerken.

Bachelet, die tijdens de militaire dictatuur (1973-1990) in ballingschap in de vroegere DDR woonde en daar een opleiding tot kinderarts volgde, heeft de meeste tegenstand te duchten van een andere generaalsdochter, Evelyn Matthei (60), die de rechtse Onafhankelijke Democratische Unie leidt. De huidige president, Sebastián Piñera, steunt Matthei.

50 procent
Als zondag geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen behaalt, volgt op 15 december een tweede ronde. Daarin nemen de twee hoogstgeplaatsten het tegen elkaar op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden