Plus

Bacalaureat

Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen. Bijna 27 jaar na de val van het communisme is dat in Roemenië nog steeds de leidraad van het leven.

Mike Peek
Eliza's eindexamens lijken makkelijk te gaan lukken, tot ze vlak voor haar examens wordt aangerand Beeld Bacalaureat
Eliza's eindexamens lijken makkelijk te gaan lukken, tot ze vlak voor haar examens wordt aangerandBeeld Bacalaureat

Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen. Bijna 27 jaar na de val van het communisme is dat in Roemenië nog steeds de leidraad van het leven.

En dan heeft Cristian Mungiu (4 maanden, 3 weken en 2 dagen) het niet zozeer over de machthebbers, maar over het volk. Dat is bevrijd, ja, maar vrijheid en democratie zijn heel verschillende begrippen. Wie de kans krijgt, misbruikt zijn netwerk en maatschappelijke status om voordeel te behalen.

Bescheiden leven
Romeo Aldea (Adrian Titieni) is nog één van de goeden. Hij zet zijn patiënten niet bovenaan de wachtlijst als ze hem een dikke envelop beloven. Hoewel artsen in het buitenland veel meer geld verdienen, stelt hij zich tevreden met een bescheiden flatje.

Voor dochter Eliza (Maria-Victoria Dragus) heeft Romeo echter grotere plannen. Als ze op school gemiddeld een negen haalt, kan ze in Cambridge gaan studeren. Dat lijkt makkelijk te gaan lukken, tot ze vlak voor de examens wordt aangerand. Eliza presteert daardoor onder haar niveau en dreigt een gouden toekomst mis te lopen.

Wat doe je dan als vader? Romeo streed in zijn jonge jaren voor een eerlijker Roemenië, maar de infrastructuur van corruptie liet zich niet zomaar vermorzelen. Zijn vrouw is die teleurstelling nooit helemaal te boven gekomen. Nu vertelt Romeo haar dat hij om een paar gunsten gaat vragen om Eliza's cijferlijst te vervalsen.

Drijfzand
Mungiu draait de duimschroeven van dit dilemma heel strak aan. Hij loodst ons ijzig kalm en zonder enige vorm van effectbejag naar de morele afgrond. Corruptie blijkt in Bacalaureat geen zaak van achterkamertjes en dikke sigaren, maar een alledaags soort drijfzand.

Echt unheimisch wordt het als Romeo zijn dochter medeplichtig maakt aan het bedrog. Ze moet zelf haar examenformulieren markeren. De engelachtige Elisa twijfelt. Kiest ze voor haar eigen toekomst of voor de toekomst van haar land?

Bacalaureat

Regie Cristian Mungiu
Met Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus
Te zien in Eye

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden