Babysterfte daalt in Amsterdam

De babysterfte daalt in Amsterdam. Zuidoost, waar gemiddeld bijna twee keer zo veel baby's sterven als in de rest van de gemeente, blijft achter.

Marte van Santen
Aanpak lijkt vruchten af te werpen Beeld thinkstock
Aanpak lijkt vruchten af te werpenBeeld thinkstock

Tussen 2000 en 2010 is de babysterfte in Amsterdam met 28 procent gedaald, blijkt uit recent onderzoek van de afdeling verloskunde van het AMC. Daarmee lijkt de aanpak van de gemeente om babysterfte terug te dringen vruchten af te werpen.

In Amsterdam stierven in 2010 - de meest recente cijfers - 8,9 van de duizend baby's vlak voor, tijdens of in de eerste vier weken na de geboorte (na een zwangerschap van minimaal 22 weken). Ondanks de grote daling van de laatste jaren lag dat aantal nog altijd hoger dan het landelijke gemiddelde in 2010: 7,8 sterfgevallen per duizend baby's.

De verschillen per stadsdeel waren bovendien groot. Zuidoost was de negatieve uitschieter, met gemiddeld 17,9 sterfgevallen per duizend baby's tussen 2007 en 2010. Anders dan in de meeste andere stadsdelen is het aantal overleden baby's daar de laatste jaren bovendien veel minder sterk gedaald.

Vroeggeboorten
De aanpak van babysterfte concentreert zich vooral op het terugdringen van vroeggeboorten, verreweg de belangrijkste oorzaak van babysterfte. 'Op verschillende manieren proberen we vrouwen op te sporen met een verhoogde kans op een te vroeg geboren kind,' zegt Joris van der Post, hoogleraar verloskunde in het AMC. 'We verwachten dat we daarmee op termijn tot vijftig procent van de vroeggeboorten zullen kunnen voorkomen.'

Van der Post heeft geen goede verklaring voor de aanhoudend hoge babysterfte in Zuidoost. 'Vermoedelijk zijn er verschillende oorzaken, waar we vanuit de zorg bovendien maar gedeeltelijk invloed op hebben. Zo is het aantal vroeggeboorten onder donkere vrouwen veel hoger dan onder blanke vrouwen. Verder speelt armoede een belangrijke rol. Hoe lager de sociaaleconomische positie, des te hoger de babysterfte in een wijk.

Lees vandaag (7-12) meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden