Babynieuws uit Artis: twee tapirs in één weekend

Een kalf uit het oosten en een uit het westen: in een tijdsbestek van vier dagen hebben allebei de tapirs in Artis een kalf gekregen. Donderdag werd een Maleise tapir geboren, zondag een Zuid-Amerikaanse. Beide kalveren zijn mannetjes.

Door redactie
Maleise tapirkalf in ARTIS. Beeld Artis, Ronald van Weeren
Maleise tapirkalf in ARTIS.Beeld Artis, Ronald van Weeren

Beide tapirs maken deel uit van een Europees fokprogramma: de Zuid-Amerikaanse tapir is namelijk een kwetsbare diersoort, de Maleise tapir is zelfs met uitsterven bedreigd. Door boskap en de aanleg van wegen wordt het leefgebied van de dieren steeds verder gefragmenteerd.

Nu lijken de tapirkalveren nog op elkaar, maar daar zal in de loop der tijd verandering in komen. Een volwassen Maleise tapir (Tapirus Indicus) heeft een zwarte vacht met een groot witgrijs vlak op zijn rug en flanken in de vorm van een zadel. Het Zuid-Amerikaanse tapirkalf (Tapirus Terrestris) zal een egaal grijsbruine vacht krijgen.

Zuid-Amerikaanse tapirkalf op de Pampa. Beeld Artis, Ronald van Weeren
Zuid-Amerikaanse tapirkalf op de Pampa.Beeld Artis, Ronald van Weeren

Tapirs in Artis

Het verblijf van de Maleise tapirs bevindt zich naast het buitenverblijf van de westelijke laaglandgorilla's. De Zuid-Amerikaanse tapir is te vinden op de Pampa. Op dinsdagmiddag 13 september om 12.00 uur zal het Maleise tapirkalf voor het eerst naar buiten gaan. Het Zuid-Amerikaanse tapirkalf heeft zijn eerste stappen buiten al gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden