Babygier van homogierenstel uit Artis vrijgelaten

Twee jonge vale gieren die in april en mei vorig jaar in Artis uit het ei kropen, zijn dit weekend op Sardinië vrijgelaten. Een van de dieren moet niet zijn moeder, maar zijn twee vaders gaan missen.

De mannelijke gieren broedden een ei uit, dat door de dierentuin op de grond was gevonden. Het is niet ongebruikelijk in het dierenrijk dat twee mannen de voogdij nemen over een jong.

Het andere jong is in Artis grootgebracht, nadat zijn ouders in het wild in Spanje gewond raakten. Zijn vader en moeder kunnen niet meer worden losgelaten, maar het jong krijgt wel de kans de vleugels uit te slaan.

Artis-directeur Rembrandt Sutorius was zelf op Sardinië om de vogels uit te zwaaien. "Ze liepen stapje voor stapje de volière uit. In het begin waren ze nog een beetje stijf met vliegen, omdat ze niet van die lange afstanden gewend zijn."

Karkassen
Het aantal vale gieren liep in de jaren zeventig terug op het eiland omdat boeren vergiftigde karkassen op hun land achterlieten om roofdieren te slim af te zijn. De sterfte onder vale gieren nam toe omdat zij de karkassen zagen als lekker hapje. In 2013 werden op heel Sardinië nog maar dertig koppels geteld.

Om een beetje aan hun nieuwe omgeving te wennen, hebben de nieuwe vogels al enkele maanden in een volière op Sardinië gezeten.

Jagen
Behalve de twee vogels uit Artis, zijn ook twaalf vale gieren uit andere dierentuinen in Europa uitgezet. De vrijlating is onderdeel van het natuurbehoudproject Life Under Griffon Wings, waar Artis deel van uitmaakt. Het is de bedoeling dat in totaal zestig vogels hun vrijheid tegemoet gaan.

Volgens Sutorius zijn vale gieren relatief makkelijke vogels om uit te zetten, omdat ze niet hoeven te leren jagen en zich makkelijk in groepen aanpassen.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto van de vale gieren? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden