Babyboomers zijn stuk minder gezond dan generatie ervoor

Ondanks de medische vooruitgang zijn babyboomers momenteel minder gezond dan hun ouders op deze leeftijd waren. Obesitas en een gebrek aan beweging eisen hun tol, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Redactie
39 procent van de onderzochte babyboomers had ernstig overgewicht, Beeld REUTERS
39 procent van de onderzochte babyboomers had ernstig overgewicht,Beeld REUTERS

Slechts 13 procent van de babyboomers, die geboren zijn in de eerste twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog, verkeert op middelbare leeftijd nog in 'excellente gezondheid'. Toen hun ouders die leeftijd hadden, was 32 procent nog zo gezond.

'De babyboomgeneratie heeft een reputatie van actief zijn en het uitstellen van hun pensioen. Maar dat beeld leek niet overeen te komen met wat artsen in hun spreekkamers zagen', aldus hoofdonderzoeker Dana King van de West Virginia University School of Medicine. 'Daarom besloten we hen te vergelijken met de generatie ervoor op diezelfde leeftijd.'

39 procent van de onderzochte babyboomers (tegenwoordig tussen de 46 en 64 jaar oud) had ernstig overgewicht, wat een generatie eerder maar 29 procent was. Ongeveer 16 procent van de babyboomers heeft diabetes, in tegenstelling tot 12 procent van hun ouders vroeger. Tegenwoordig hebben bovendien twee keer zoveel mensen op middelbare leeftijd een wandelstok of rollator nodig. Een opsteker voor de babyboomers is wel dat zij minder roken en minder vaak een hartaanval krijgen.

Hoewel de babyboomers langer zullen leven dan hun ouders, zien de onderzoekers dat niet per se als een voordeel. 'Je leeft langer, maar in die extra jaren ben je wel ziek. Dat is per saldo niet goed voor de volksgezondheid'', aldus King. Hij benadrukt dat het desondanks voor babyboomers nooit te laat is om alsnog een gezonde levensstijl aan te wenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden