Baby's overleden bij onderzoek UMC Amsterdam

Amsterdam UMC heeft een onderzoek bij zwangere vrouwen onmiddellijk stopgezet omdat er aanwijzingen zijn dat baby's met een groeiachterstand daarbij kunnen overlijden na de geboorte.

null Beeld .
Beeld .

Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft berichtgeving hierover door Hart van Nederland (SBS6) bevestigd.

Het gaat om de test van een middel dat aan zwangeren werd gegeven om te onderzoeken of de placenta kan groeien. De helft van de vrouwen (ongeveer negentig) kreeg het middel sildenafil, beter bekend als Viagra. De andere helft kreeg placebotabletten.

Volgens een woordvoerder zijn er bij de eerste groep negentien baby's die te vroeg waren geboren overleden. Bij de tweede groep zijn negen baby's met een groeiachterstand doodgegaan.

Longaandoening
Het aantal baby's dat een longaandoening kreeg door het middel sildenafil is volgens de zegsman "significant'' hoger. "De kans op een aandoening van de bloedvaten van de longen lijkt groter en ook de kans op overlijden na de geboorte lijkt toegenomen''.

Het onderzoek richtte zich op zwangere vrouwen van wie de baby vroeg in de zwangerschap een ernstige groeibeperking had, met slechte vooruitzichten voor het kind. Tot nu toe is er volgens het ziekenhuis geen bekende therapie om deze baby's te helpen groeien.

Moeders
De moeders zijn volgens de woordvoerder inmiddels bijna allemaal geïnformeerd. "Alle betrokken vrouwen worden zo goed mogelijk begeleid door de artsen die bij de studie zijn betrokken. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op de hoogte gesteld.''

Behalve Amsterdam UMC deden tien andere ziekenhuizen mee aan het onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden