Column

Baas Aid

Herstel:
Vrijdag schreef Theodor Holman in zijn column dat de directeur van Artsen zonder Grenzen, Hans van de Weerd, een salaris van 174.000 euro ontvangt. Dit klopt niet, zijn brutosalaris is 87.000 euro.


Lezers, mag ik u als Bekende Nederlandse Paroolschrijver wijzen op een goed doel dat ik in het leven heb geroepen? Het betreft hier Baas Aid. Baas Aid stelt zich ten doel om arme bazen van de goede doelen in Nederland van een extra centje te voorzien, want ze hebben het niet breed.

Farah Karimi, van GroenLinks, is baas bij het prachtige Oxfam Novib, dat zulk nobel ontwikkelingswerk doet. Zij verdient maar 115.000 euro!

Dat is ongeveer net zo veel als Eduard Nazarski van Amnesty International. Zo weinig. Ze doen zulk goed werk.

En wat dacht u van Hans van de Weerd van Artsen Zonder Grenzen? Die moet rondkomen van 174.000 euro, ongeveer net zo veel als Ton Hanselaar krijgt van KWF Kankerbestrijding.

Dat zijn de mensen met wie ik me solidair voel. Dat zijn namelijk de mensen die een eerlijker maatschappij voorstaan. Hun collega's van andere fondsen hebben het niet veel beter. Hans Stam van de Hartstichting heeft aan het eind van dit jaar maar 181.000 euro verdiend.

Soms word ik 's nachts wakker en dan denk ik aan Cees Breederveld van het Rode Kruis. Cees denkt Rode Kruis, eet Rode Kruis, slaapt Rode Kruis, Cees is Rode Kruis. En wat beurt hij? Maar 198.000 euro. Daar moet hij ook alles voor doen!

En dan de kinderen... Ik bedoel de Unicef-kinderen. Henk Franken is baas van Unicef. Hij doet in en in goed werk. Soms loop ik op straat en begin ik spontaan te applaudisseren voor Henk. En wat vindt Henk in zijn loonzakje? Maar 371.459 euro. Ik denk wel eens: die Henk heeft misschien ook een vrouw en kinderen. En die willen ook wel eens een zakje patat en een middagje naar de bios.

Deze bazen ontzien zichzelf. Ze cijferen zichzelf weg. Voor u! En daarom ben ik met Baas Aid begonnen, waar ik zelf voorlopig directeur van ben. Overigens, omdat ik niet alle vergaderingen kan bijwonen, heb ik Saskia Noorman-den Uyl gevraagd dat voor me te doen. Ik lees dat zij 'voor het bijwonen' van vijftien vergaderingen jaarlijks 13.500 euro opstrijkt.

Nou, ik geef Saskia gewoon wat meer voor slechts het bijwonen. Lijkt mij rechtvaardig. (THEODORE HOLMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden