Baarsjesbewoners willen wielerronde terug

Als het aan buurtbewoners van De Baarsjes ligt, wordt aankomend voorjaar wederom de Ronde van de Orteliusstraat gereden. De wielerwedstrijd was beroemd in de jaren vijftig, maar wordt al tientallen jaren niet meer georganiseerd.

Redactie
Stof je fiets maar af in de Mercatorbuurt: 30 april moet de ronde gereden worden. Beeld Eva Plevier
Stof je fiets maar af in de Mercatorbuurt: 30 april moet de ronde gereden worden.Beeld Eva Plevier

Vooraan het groepje initiatiefnemers staan wielrenliefhebber Rim Voorhaar, Paulien Willems, die het NK Slowbiking organiseert en Niels Wouters, oprichter van Hotel de Goudfazant en bioscoop FC Hyena.

"We willen in de buurt een beetje terug naar dat authentieke gevoel. Dat ambachtelijke. Na de oorlog had elke Amsterdamse buurt een eigen wielerronde, en die van de Orteliusstraat was erg bekend," zegt Voorhaar.

De bewoners sturen aan op een klein 'kermisrondje', met daaromheen een festivalachtige dag, met eten, muziek en een sympathiek fietsbeursje.
Voorhaar: "We willen dus ook niet de hele buurt platleggen. Het moet een kleinschalig buurtfeestje worden voor iedereen, waar we onder andere met oude buurtbewoners wielrenverhalen van vroeger kunnen ophalen."

Piet van Heusden
De geplande ronde is een kilometer lang en loopt van de Orteliusstraat via de Van Spilbergenstraat naar het Rembrandtpark en dan weer terug via de Willem Schoutenstraat.

Eregast op de dag wordt wielrenkampioen Piet van Heusden, voormalig bewoner van de Mercotorbuurt. Voorhaar: "Hij is enthousiast, én komt."

De Orteliusronde zal, als de vergunning wordt toegekend, plaatsvinden op 30 april.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden