Baarsjes wil hogere boetes bij luxeverzuim

AMSTERDAM - Stadsdeel De Baarsjes heeft het kabinet gevraagd om hogere boetes op het zogenoemde luxeverzuim op scholen.
Van luxeverzuim is sprake als ouders zonder toestemming van de schooldirecteur hun kind van school houden: bijvoorbeeld de dagen net voor of net na de vakantie.

Godfried Lambriex, portefeuillehouder Onderwijs in De Baarsjes, heeft staatssecretaris Sharon
Dijksma gevraagd of ze de boetes wil verhogen. Ook wil hij dat de rechtbank verzuimzaken sneller afhandelt. Nu doet de rechtbank nog uitspraken over verzuimzaken van vorig jaar.

Elke dag ongeoorloofd vrij kost de ouders op dit moment vijftig euro boete, met een maximum van 350 per gezin. ''Soms kan het honderden euro's schelen als je een dag later een vlucht neemt,'' aldus een woordvoerder van Lambriex. ''Dan is vijftig euro niet zo veel.''

Hoe hoog die boete moet worden, kan de stadsdeelwethouder niet zeggen. ''Dat is aan de staatssecretaris om te bepalen. Hij moet in ieder geval niet zo hoog zijn dat een gezin meteen de schuldsanering in moet,'' aldus de woordvoerder.
Van de 2200 leerlingen die de basisscholen van De Baarsjes tellen, waren honderd de laatste dag voor de vakantie afwezig en bij de eerste schooldag 74. Lambriex vermoedt dat het bij een groot deel hiervan om luxeverzuim gaat.

Het bureau Leerplicht Plus onderzoekt of dat klopt. Als blijkt dat er geen 'zwaarwegende' reden was voor de afwezigheid van de kinderen, krijgen de ouders een boete. Vorig jaar kwamen veel ouders er nog vanaf met alleen een waarschuwing.

Het stadsdeel heeft alle ouders vóór de zomervakantie al een brief gestuurd waarin de regels van verzuim werden uitgelegd. Die regels waren ook te lezen op de website van De Baarsjes.

Vorige week bleek al dat in heel Amsterdam vijfhonderd kinderen kort voor of kort na de zomervakantie niet op school waren. (HET PAROOL)

Van de 2200 leerlingen die de basisscholen van De Baarsjes tellen, waren honderd de laatste dag voor de vakantie afwezig en bij de eerste schooldag 74. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Van de 2200 leerlingen die de basisscholen van De Baarsjes tellen, waren honderd de laatste dag voor de vakantie afwezig en bij de eerste schooldag 74. Foto ANP/Koen Suyk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden