Baar Majoor Bosshardt druk bezocht

AMSTERDAM - Ongeveer 1200 mensen hebben donderdag afscheid genomen van Majoor Bosshardt. Het Leger des Heils opende om kwart voor twee de zaal waarin de Majoor ligt opgebaard.Al geruime tijd stonden tientallen mensen te wachten bij korpszaal De Ruytenburgh van de liefdadigheidsorganisatie in Amsterdam.

Opvallend was dat ook veel jonge mensen waren gekomen om een laatste groet te brengen. Verder bevonden zich onder de bezoekers veel mensen uit de buurt, die de Majoor hebben gekend, zei een woordvoerster van het Leger des Heils.

Tot 20.00 uur was het pand aan de Oudezijds Achterburgwal op de Amsterdamse Wallen opengesteld voor de openbare condoleance. De politie had de straat afgezet voor autoverkeer.

Bosshardt ligt opgebaard in een gesloten kist met daaroverheen een wit doek. Op de kist liggen een bijbel, bloemen en het bekende hoofddeksel dat de Majoor altijd droeg. Ernaast ligt een rood kussen met daarop de medailles van Bosshardt. Ook lag er een bloemstuk namens het Koninklijk Huis. De Majoor had een goede band met de koninklijke familie.

Bezoekers kunnen bij binnenkomst het condoleanceregister tekenen. Bij de uitgang krijgen mensen een folder met een levensbeschrijving van de Majoor. Uit heel Nederland zijn mensen naar Amsterdam gekomen om afscheid te nemen, ouderen, jongeren en ook een lid van de Hells Angels. Een bewoner uit de rosse buurt zong buiten op straat een lied voor Bosshardt.

Enkele tientallen daklozen, drugsgebruikers en buurtbewoners hebben donderdagavond op de Amsterdamse Wallen de maandag overleden Majoor Bosshardt herdacht. Een handvol mensen was aanwezig tijdens de gehele erewake op de zogeheten 'pillenbrug' op de hoek van de Oudezijdsachterburgwal en de Lange Niezel. Verder waren er veel belangstellenden die slechts even de laatste eer kwamen bewijzen en toen weer vertrokken.

De aanwezigen brandden kaarsen voor een spandoek met de tekst 'de Majoor is thuis'. Ook lagen er bloemen en was er een condoleanceregister. Een aantal bezoekers zong liederen. De erewake duurde van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Ook vrijdag ligt de Majoor nog opgebaard in de korpszaal. Het publiek kan dan tussen 14.00 uur en 20.00 uur afscheid nemen. Alida M. Bosshardt overleed maandag op 94-jarige leeftijd thuis in Amsterdam. Ze zette zich tijdens haar leven in voor prostituees, verslaafden en daklozen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden