Baan voor 200.000 werklozen

DEN HAAG - Werkgevers zijn bereid de komende drie jaar tweehonderdduizend langdurig werklozen aan een baan te helpen. De vakbonden moeten dan wel instemmen met een versoepeling van het ontslagrecht.Ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland stellen dat woensdag voor tijdens de participatietop met kabinet, sociale partners en gemeenten.

De werkgevers bieden mensen die langer dan één jaar werkloos zijn een jaarcontract met een goed uitzicht op een vaste baan. De mensen ontvangen een cao-loon waarvan de helft moet worden betaald uit de uitkering.

Ook moet de overheid garanderen dat er na een jaar geen financiële verplichtingen meer overblijven voor de werkgever. De uitvoering komt in handen van uitzendbureaus.

Volgens de werkgevers zijn ondernemingen met meer dan vijftig werknemers bereid één zogeheten 'participatieplaats' per jaar aan te bieden. Met het plan willen de ondernemers werklozen helpen bij het verkleinen van hun afstand tot de arbeidsmarkt.

Daarmee lijkt het plan erg op het voorstel dat de ABU, de koepel van uitzendbureaus, begin juni deed. Voorzitter Hans Kamps beloofde zelfs 250.000 banen en koppelde dat niet aan het beperken van het ontslagrecht. Volgens Kamps zijn uitzendbureaus uitermate geschikt het plan uit te voeren omdat ze gewend mensen te bemiddelen die het niet gemakkelijk hebben op de arbeidsmarkt.

Voor de werkgeversorganisaties is het versoepelen van het ontslagrecht een harde eis. Volgens de organisaties vormt het huidige systeem voor ondernemers een drempel om personeel in vaste dienst te nemen. De drempel is extra hoog bij het aannemen van ouderen, omdat ontslag van mensen boven de veertig jaar nu duurder is. Het huidige ontslagrecht beschermt bovendien zittende werknemers, aldus de werkgevers.

De vakbonden weigeren daarover te praten. Volgens de vakorganisaties is met de recente versoberingen van de WW en de WAO (nu WIA) het nieuwe sociale stelsel klaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden