Plus

Baak 54 completeert de bijna voltooide wijk IJburg

Het Haveneiland staat vol aardige, niet bijster spectaculaire blokken. Toch springt er nu een complex uit: Baak 54, waar ook meervoudig gehandicapte kinderen fijn kunnen wonen.

In de laagbouw komt huisvesting voor meervoudig gehandicapte kinderen Beeld Maarten Steenvoort

Hoe zou het toch zijn op IJburg? Met zoveel aandacht voor Amsterdam-Noord (en dan met name Buiksloterham), het Amstelkwartier, Houthavens en het Zeeburgereiland zou je bijna vergeten dat er ook nog gebouwd wordt op IJburg, hoewel de grootste bouwproductie voorbij is.

Voorlopig althans, want voorbij het strand van Blijburg lonkt de laatste uitbreiding: het Centrumeiland. Maar dat duurt nog even.

Het is al eerder gezegd: IJburg is een wijk geworden zonder uitschieters, een verzameling geruststellende woningblokken die aan veel gezinnen uitkomst moeten bieden.

Concept
Dat is op zich een verdienste. Immers, gezinnen dreigen de stad te verlaten of hebben die stap inmiddels al gezet. In die zin hebben de corporaties, ontwikkelaars en zelfbouwers hun best gedaan. Waar in Amsterdam kan een kind beter opgroeien dan in een autoluwe straat met een bootje binnen handbereik?

Bovendien klopt het stedenbouwkundige concept: een dichte, compacte bebouwing in het hart van het Haveneiland, die naar de randen toe aan het water steeds losser en ruimer wordt.

Aan een van die randen, aan de Wim Noordhoekkade, is een tijdje geleden Baak 54 gebouwd, op een braakliggend driehoekig kavel.

Het is een drietrapsraket geworden, drie blokken die in hoogte verspringen, met als hoogste punt een woontorentje aan de Pampuslaan.

Aangename gele steen
Als er dan toch een uitschieter op IJburg moet zijn, is het wel dit sympathieke complex, waarvoor Floor Arons en Arnoud Gelauff hebben getekend.

2017 en 2018 zijn de jaren van dit duo, want dit jaar wordt dan eindelijk 'hun' Pontsteiger in Houthavens opgeleverd: het hoogste en grootste woongebouw van Amsterdam.

In december wonnen ze de Zuiderkerkprijs voor Wiener & Co op een voormalige scheepswerf aan de Oostenburgergracht.

Baak 54 is evenzeer prijzenswaardig, al is het alleen maar omdat het langgerekte lage deel is bedoeld voor de huisvesting van meervoudig complex gehandicapte kinderen.

Messcherpe punt
Hun ouders droomden van een open plek in het bos - voor rust en frisse lucht - maar zoals bekend is Amsterdam daar niet rijk mee gezegend. Dan is uitzicht over het IJmeer en verderop het geboomte rondom de Nuoncentrale een alternatief.

Een messcherpe punt met glazen balustrades steekt ver uit het pand en wordt gedragen door meerkleurige, boomvormige kolommen.

Dat moet dan de referentie naar het gemiste bos zijn. En kinderachtig of kinderlijk is deze constructie allerminst, eerder een welkom herkenningspunt voor kinderen die al veel moeten missen.

De begane grond is zo transparant als maar mogelijk is, zodat het complex meedoet met de buurt. De groepswoning erboven onttrekt zich vervolgens weer aan het zicht - op zonnige dagen zijn de ramen aan de zuidkant geblindeerd.

De drie componenten van Baak 54 vormen een ensemble door de aangename gele steen, die zoals de huidige mode voorschrijft gespikkeld dan wel gevlekt is. Die wordt doorsneden door horizontale betonnen banden met een bamboe afdruk.

De architecten hebben bewezen gevoel voor detail te bezitten door zich uit te leven in bijzondere materialen. Waren dat bij Wiener & Co de goudkleurige of zinken gevelbekleding, bij Baak 54 is dat de combinatie van die warme steen met champagnekleurige kozijnen.

Royale balkons
Maar het opzienbarendst zijn eigenlijk de balkons in de twee blokken voor sociale huur, vrije sector en koop in het midden en het westen. Die zijn bij het middelste blok schots en scheef over de gevel gestrooid en springen bij het blok aan de Pampuslaan door hun V-vorm naar binnen, zodat er een levendig gevelbeeld is ontstaan.

Balkons zijn een noodzakelijk kwaad sinds het bouwbesluit dicteert dat elk appartement een buiten moet bezitten. Natuurlijk, als bewoner wil je niets anders, maar in de praktijk resulteert dat vaak in een onrustig silhouet en een buitenruimte ter grootte van een kippenren.

Dat is zeker bij het middelste blok van Baak 54 niet het geval: door een ingenieus hangsysteem heeft elke woning een royale plek voor een gezinstafel plus loungeset.

Het Haveneiland lijkt hiermee voor 90 procent af, een slotakkoord waarmee iedereen tevreden mag zijn.

Hopelijk luidt het het begin in van een creatieve invulling van het Centrumeiland. Maar belangrijker is dat een groep kinderen met een beperking een vreugdevolle plek heeft gekregen, ook al is dat niet in het bos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden