Baâdoud winnaar Nieuw-West

Ahmed Baâdoud. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Ahmed Baâdoud. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - De PvdA en D66 zijn de winnaars van de verkiezingen in het fusiestadsdeel Nieuw-West. De PvdA-dissidenten van Tulpen voor Amsterdam sleepten tegen de verwachting in één zetel in de wacht.

De PvdA kon de schade beperkt houden en kwam in de voorlopige uitslag op elf zetels uit en is daarmee de grootste partij in Nieuw-West. GroenLinks krijgt er voorlopig drie, maar lijsttrekker Paulus de Wilt verwacht dat daar nog een restzetel aan kan worden toegevoegd, als gevolg van de lijstverbinding met de sociaaldemocraten.

Mogelijk halen de PvdA en GroenLinks daarmee een krappe meerderheid in de 29-koppige deelraad die Nieuw-West vanaf 1 mei telt, maar het is zo goed als zeker dat D66 aanschuift. De Wilt: ''Een meerderheid van één zetel is te krap.''

D66 boekte weliswaar met drie zetels een kleinere winst dan was verwacht, op dit moment hebben de democraten slechts één zetel in Osdorp. In Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer is D66 niet vertegenwoordigd.

Beoogd stadsdeelvoorzitter Ahmed Baâdoud wilde gisteravond niet vooruitlopen op de onderhandelingen, maar De Wilt wond er geen doekjes om: ''D66 heeft gewonnen en wij willen graag door met de PvdA.''

D66-lijsttrekker Ronald Mauer, zelf beschikbaar als stadsdeelbestuurder, liet weten dat betaald parkeren - in Nieuw-West is D66 tégen de parkeermeter - en een open bestuurscultuur 'zware punten' in mogelijke onderhandelingen zijn. Breekpunten zijn er volgens hem echter vooralsnog niet.

Een positief resultaat was er ook voor de lokale partij Bewonersbelangen Nieuw-West '81, een fusie van buurtpartijen uit de drie samengevoegde stadsdelen. BNW '81, dat tegen betaald parkeren is en wil dat er minder wordt gesloopt in Nieuw-West, mag drie mensen afvaardigen. Volgens lijsttrekker Pieter Harkema is dat logisch: ''Wij hebben onze wortels in de buurten.''

En wat in de gemeenteraad niet gebeurt, krijgen de PvdA-dissidenten in hun thuisbasis wel voor elkaar: een zetel in een raad. Jan Engel zal zich opnieuw inzetten voor beter taalonderwijs en de scheiding tussen kerk en staat bewaken, ook al moet hij het zonder zijn voormalige partijgenoot Marcouch doen.

Verliezers waren er ook. De rol van het CDA, nu nog coalitiepartner in Osdorp, is met één zetel uitgespeeld. De ChristenUnie is de enige partij die met lege handen bleef. (JOOST ZONNEVELD)
Foto Jean-Pierre Jans

Bekijk de volledige uitslag
Lees alles over de verkiezingen in Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden