Baâdoud wil dependance Rijksmuseum in Nieuw-West

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud wil een dependance van het Rijksmuseum naar Nieuw-West halen. 'De stad doet de bewoners van Nieuw-West op cultureel vlak tekort.'

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud Beeld Stadsdeel Nieuw-West
Stadsdeelvoorzitter Achmed BaâdoudBeeld Stadsdeel Nieuw-West

In zijn nieuwjaarspeech sprak Baâdoud woensdagavond zijn wensen uit, waaronder het aanhalen van de banden met het Rijksmuseum.

Handhavers
"De binnenstad slibt dicht," zegt Baâdoud. "Aan ons bestuurders de taak om daar iets op te verzinnen. Om de stad in balans te krijgen, moeten we voorzieningen vanuit het centrum naar de buitenring brengen en niet, zoals nu gebeurt, handhavers uit mijn stadsdeel naar het centrum halen."

Het antwoord op de drukte in de stad is volgens de stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West spreiding. "De rijen voor de musea op het Museumplein zijn ellenlang, de verkeersstromen richting de stad zijn overbezet. Ondertussen staan de depots vol met prachtige doeken. Met een dependance in Nieuw-West creëren we volgens mij een win-winsituatie: minder drukte in de binnenstad en meer culturele voorzieningen voor de bewoners van Nieuw-West. Zoals het nu gesteld is, doet de stad de bewoners van dit stadsdeel tekort."

'Te gek voor woorden'
Heel concreet zijn de plannen van Baâdoud nog niet, maar vastberaden is hij zeker. "Een paar maanden terug heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een cultuurdiner in de Meervaart georganiseerd. Het Rijks was daar helaas niet bij, maar ik heb interessante gesprekken gehad met Paradiso, Pakhuis de Zwijger en het Amsterdams ballet. Zij keken naar uitbreidingen buíten de stad. Dat is toch te gek voor woorden? Een kwart van Amsterdam woont aan de westkant, laten we cultuur hier op de kaart zetten en niet verder zoeken."

Met zijn speech hoopt Baâdoud iets duidelijk te maken aan het adres van de Stopera. "Dit is een serieus appèl richting het college van burgemeester en wethouders. Ik heb oplossingen voor een overvolle stad maar mensen moeten durven. Laten we niet vergeten dat Amsterdam groter is dan alleen de Ring." Baâdoud hoopt binnen afzienbare tijd in gesprek te gaan met het Rijksmuseum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden