AZG: vluchtelingenaanpak EU schoot flink tekort

De aanpak door de Europese Unie van de humanitaire nood van de vluchtelingen die vorig jaar naar Europa wilden oversteken, is op dramatische wijze tekortgeschoten. Dat schrijft Artsen zonder Grenzen in een rapport over de vluchtelingencrisis.

Redactie
Vluchtelingen bij de grens tussen Servië en Macedonië. Beeld anp
Vluchtelingen bij de grens tussen Servië en Macedonië.Beeld anp

AzG vindt dat de EU en de betrokken landen niet adequaat hebben gereageerd op de crisis. 'Hun restrictieve beleid en chaotische aanpak hebben de humanitaire situatie van duizenden mannen, vrouwen en kinderen zelfs verergerd', aldus Brice de la Vigne, operationeel directeur van de organisatie.

Europa heeft vooral ook obstakels opgeworpen voor ruim een miljoen vluchtelingen: geen veilige en legale routes bieden, het gebruik van geweld en het plaatsen van hekken met prikkeldraad. Bovendien veranderden de administratieve procedures nogal eens en werd soms in Italië en Griekenland geen adequate opvang geboden. De conclusie van AzG: Europa faalde op alle fronten.

Consulten
Artsen zonder Grenzen gaf in 2015 ruim 100.000 medische en psychosociale consulten aan vluchtelingen. Uit het beeld dat patiënten en hulpverleners schetsten, komt een desastreus Europees beleid tevoorschijn. De organisatie klaagt over de letterlijke grenzen die soms werden opgeworpen. Daardoor moest het werk soms drastisch worden opgeschaald. 'Niet eerder besloot Artsen zonder Grenzen zelf met reddingsschepen de zee op te gaan om levens te redden."

De organisatie pleit ervoor dat de Europese landen in 2016 de menselijke gevolgen van hun besluiten goed onderzoeken. De crisis is nog niet voorbij. 'We roepen Europa op voor veilige routes te zorgen en niet langer te spelen met mensenlevens en menselijke waardigheid', aldus Aurelie Ponthieu, humanitair adviseur van AzG.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden