AzG moet losgeld voor Erkel terugbetalen

GENEVE - Artsen zonder Grenzen (AzG) moet de Nederlandse regering 270.000 euro terugbetalen. Dat heeft het Zwitserse federale hof maandag bepaald, meldden Zwitserse media. De zaak draaide om de 1 miljoen euro losgeld die in 2004 werd betaald om de langdurig in de Russische republiek Dagestan ontvoerde Arjan Erkel, destijds AzG-medewerker, vrij te krijgen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken betaalde daarvan 770.000 euro en AzG 230.000 euro. Beide partijen eisten dat later van elkaar terug. De Nederlandse regering heeft steeds volgehouden dat het om een voorschot ging en dat was gehandeld op verzoek van AzG. Het gaat Buitenlandse Zaken om een principiële kwestie, omdat de schijn wordt gewekt dat Nederland losgeld betaalt voor ontvoerde Nederlanders.

De Nederlandse staat verloor de zaak tot twee keer toe, maar is nu door de hoogste rechtelijke instantie van Zwitserland toch nog in het gelijk gesteld. Het federale hof in Lausanne heeft de argumentatie voor zijn besluit nog niet bekendgemaakt.

Erkel kwam op 11 april 2004 vrij na 607 dagen gevangenschap, na bemiddeling door onder anderen Russisch KGB-veteranen. Dagestan grenst aan Tsjetsjenië. Erkel leidde daar de Zwitserse AzG-missie toen hij op 12 augustus 2002 werd ontvoerd. (ANP)

Erkel werd bij terugkeer uit Dagestan verwelkomd door zijn dorpsgenoten. Foto ANP Beeld
Erkel werd bij terugkeer uit Dagestan verwelkomd door zijn dorpsgenoten. Foto ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden