Aysel Erbudak zat Loek Winter in 2012 al flink dwars

Zorgondernemer Loek Winter, beoogd eigenaar van het Slotervaartziekenhuis, is vorig jaar gedwongen tot vertrek als directeur van de Amsterdamse privékliniek Jan van Goyen. Aysel Erbudak, de toenmalig directeur van het Slotervaart die nu probeert de overname door Winter te verhinderen, speelde een grote rol bij zijn aftocht.

Elisa Hermanides en Bas Soetenhorst
Loek Winter (53) Beeld anp
Loek Winter (53)Beeld anp

Dit blijkt uit documenten in bezit van deze krant. Winter zelf houdt het erop dat hij vrijwillig is opgestapt.

Eigen beweging
De Jan van Goyenkliniek is een 'buitenpoli' van het Slotervaart en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Bij de directie van beide ziekenhuizen heerste vorig jaar grote onvrede over de samenwerking met de kliniek. Er was een 'bestuurlijke impasse'. Erbudak klaagde over de in haar ogen hoge beloning voor Winter. Hij kreeg de keuze tussen ontslag of wat werd genoemd 'vertrek uit eigen beweging'. Hij koos voor dat laatste. Uit notulen van november 2012 blijkt dat hij niet per direct weg wilde, omdat dit vragen zou kunnen oproepen bij de buitenwacht en slecht zou zijn voor zijn imago.

Conflictrelatie
De voorkeur had een 'geruisloos vertrek', waarbij hij formeel nog enige tijd geregistreerd bleef als bestuurder. Het OLVG en het Slotervaart beloofden bij vragen van buitenaf te zeggen dat Winter was weggegaan 'wegens drukke werkzaamheden elders'. Dit is vastgelegd in een overeenkomst. Winter zegt desgevraagd dat hij het wel degelijk te druk had. 'Er is door het bestuur nimmer onvrede geuit over mijn functioneren. Er was wel een langdurige conflictrelatie in de driehoek Slotervaart-OLVG-Jan van Goyen.'

Verdeelsleutel
Dat conflict hield verband met de complexe verdeelsleutel voor de opbrengsten. 'Vanaf mijn aantreden in 2006 heb ik getracht dat op te lossen. Dat is mij niet gelukt. Er was ook getouwtrek tussen het Slotervaart en het OLVG over de eigendom van de Jan van Goyenkliniek. Erbudak probeerde vergeefs de volledige eigendom te verwerven.' Over de klachten over zijn salaris zegt hij: 'Dat is genoemd door Erbudak. Maar het was binnen redelijke proporties. In mijn tijd draaide de kliniek excellent. En het bestuur stelde steeds de honorering vast.'

Nevenfuncties
Zijn directeurschap vulde hij 'variërend van fulltime tot parttime' in, zegt Winter. De vraag is of dat op gespannen voet staat met de toezegging die hij in 2009 deed bij de overname van de IJsselmeerziekenhuizen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beloofde hij toen hooguit tien uur per week te besteden aan nevenfuncties. Winter kan zich die voorwaarde niet herinneren. In een reactie laat de NZa weten dat het bestuur van de IJsselmeerziekenhuizen zijn werk goed heeft gedaan.

Weerspreekt
In september liet het OLVG beslag leggen op een aantal panden van Winter. Winter weerspreekt dat dat te maken had met een conflict over het doorsnijden van financiële banden. 'Er zijn nog banden en het OLVG is daar tevreden over.' Begin deze maand werd het beslag opgeheven.

Afgelopen vrijdag zei Winter op een persconferentie weinig ervaring te hebben met beslagen. Hij zei dat in reactie op de beslaglegging door Erbudak op de aandelen in het Slotervaartziekenhuis, in de hoop de overname door Winter te blokkeren. Het Slotervaart en Aysel Erbudak geven geen commentaar. Het OLVG kon niet op tijd reageren.

Tips? onderzoek@parool.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden