Plus

AVV Swift na historische zege: 'Meer trainen? Echt niet'

De zaterdagselectie van amateurvoetbalclub AVV Swift staat na de overwinning op de profs van Vitesse vol ­in de belangstelling. 'We moeten nu zorgen dat we weer met beide benen op de grond komen.'

Jiske van Haga
Trainer Bart Logchies tegen zijn team: 'Leuk, die media-aandacht, maar de focus moet nu naar de competitiewedstrijd' Beeld Elmer van der Marel
Trainer Bart Logchies tegen zijn team: 'Leuk, die media-aandacht, maar de focus moet nu naar de competitiewedstrijd'Beeld Elmer van der Marel

Opeens zijn de amateurs van AVV Swift voetbalhelden. Woensdagavond boekte de zaterdag­selectie van de club uit Zuid een historische ­zege op Vitesse. Nooit eerder schakelde een amateurclub de titelverdediger in de KNVB-bekercompetitie uit.

De volgende dag is het team nog vol ongeloof - en met een kleine kater - wakker geworden. Trainer Bart Logchies heeft maar een paar uur geslapen. "Ik kwam pas om half vier 's nachts thuis en ben toen voor het eerst op mijn telefoon gaan kijken. Zoveel berichten, niet te geloven."

Roodgloeiend
"Vanochtend begon de realiteit weer. Ik had een paar afspraken staan, daar ben ik wel gewoon naartoe gegaan. Maar later begon de drukte. Ongelofelijk, we moeten nu zorgen dat we weer met beide benen op de grond komen."

Spits Jaap Smeeing werkt als sociale mediaconsultant en heeft vrij genomen. "De telefoon staat roodgloeiend, de batterij is nu al bijna leeg. Interviews, appjes, belletjes en filmpjes, het houdt niet op."

Samen met trainer Logchies en nog een paar andere spelers is Smeeing in de middag op de club te vinden om de media te woord te staan: RTL Boulevard, NH Nieuws, 3FM. Ook per telefoon worden de spelers ge­interviewd.

Selfie bij DWDD
En dan komt het moment dat de selectie van Swift letterlijk in de schijnwerpers staat. Ze worden verwacht bij De Wereld Draait Door. Fanatiek wordt elk moment vastgelegd voor familie en vrienden. Nog even gauw een selfie van het team in de studio voordat de uitzending gaat beginnen, ergens in een hoek zie je een glimp van Matthijs van Nieuwkerk, maar dat is bijzaak.

Een kwartier lang vertellen ze over hun historische wedstrijd voordat ze weer op hun fiets vertrekken richting Olympiaplein. Ook daar is het team van Swift nog niet klaar met alle aandacht: jeugdspelers werpen stiekem een blik in de kleedkamer en feliciteren de selectie met hun overwinning.

De mannen maken zich ondertussen klaar voor de training, althans niet allemaal: sommigen kijken hun optreden bij DWDD terug, anderen liggen op de behandelbank bij de fysiotherapeut. Stef Leliveld rolt zijn spieren los en wil benadrukken dat Swift niks is veranderd. "We zijn nog steeds een clubje waar iedereen gewoon studeert of werkt, de sfeer is heel ontspannen en goed. We gaan ook echt niet vaker trainen nu."

In oktober naar De Kuip
Als de training begint, staan de mannen nog een beetje te grappen met elkaar. "Boys, bij elkaar!" zegt trainer Logchies streng. "Het is leuk, die media-aandacht, maar de focus moet nu naar de competitiewedstrijd."

Terwijl de helden van Olympiaplein zich gaan warmlopen, klinkt er luid applaus en gejuich. Vanavond mogen ze nog even genieten van de roem.

De hectische dag wordt gezamenlijk afgesloten met de loting van de tweede ronde. Na lang wachten komt het verlossende antwoord. Eind oktober staat de zaterdag 1-selectie van AVV Swift in De Kuip tegenover landskampioen Feyenoord. Dat is nogal een verschil met het clubterrein op het Olympiaplein. Ter vergelijking: op een doorsnee zaterdag staan daar zo'n vijftig mensen langs de lijn. In de Rotterdamse Kuip passen ruim 50.000 toeschouwers.

Lees ook: De nieuwe helden van AVV Swift: 'Geen woorden voor'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden