Update

AVRO komt naar Amsterdam

null Beeld

AMSTERDAM - De Avro gaat zich vestigen in Amsterdam. In het 'Avro-huis' in de binnenstad kunnen publiek en makers elkaar ontmoeten, worden programma's gemaakt en vinden voorstellingen, concerten en debatten plaats.

De gedeeltelijke verhuizing -kantoren blijven in Hilversum - moet zo snel mogelijk zijn beslag krijgen. Volgens directeur Willemijn Maas is deze stap nodig omdat het omroepbestel 'heel erg toe is aan vernieuwing'. Maas vindt dat de publieke omroep zich nadrukkelijker tussen de mensen moet begeven. Het huidige systeem, waarbij leden een tv-gids ontvangen, noemt zij niet meer toereikend.

Met een meer zichtbare positie, op een plek die voor iedereen toegankelijk is, verwacht Maas beter te kunnen strijden tegen 'het idee dat de publieke omroep met haar verenigingen een soort fossiel uit het verleden is'. Maas: ''Eén van de opdrachten van de publieke omroep is meer te 'verkleuren'. Dat gaat vanuit Hilversum echt heel moeizaam en langzaam. Ik denk dat het helpt om uit onze ivoren toren tekomen.''

De Avro wil een diverser publiek bereiken; daar is in Amsterdam met 180 nationaliteiten meer kans op. ''Daarnaast profileren wij ons op kunst en cultuur. Ook daarvoor is Amsterdam eengoedebasis.'' Over de locatie van het toekomstige Avro-huis zijn gesprekken gaande met de gemeente Amsterdam en de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling.

Mogelijke opties zouden het Filmmuseum in het Vondelpark zijn of De Hallen in Oud-West. Maas: ''Ik kan over de plek nog niets zeggen. Maar het is voor ons van belang dat het een plek is waar automatisch een divers publiek langskomt. Dat verlaagt de drempel.'' Wethouder Carolien Gehrels vindt het 'verklaarbaar' dat de Avro, die een culturele doelgroep zoekt, bij Amsterdam uitkomt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, waar media onder vallen, is ook enthousiast. Omroepbaas Henk Hagoort vindt de verhuizingeen prikkelend idee. (ELINE BESSELINK RONALD OCKHUYSEN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden