'Avondklok tegen overlast jeugd onder de 12'

TROTS Amsterdam heeft een initiatiefvoorstel ingediend om kinderen onder de 12 jaar 's avonds en 's nachts verplicht binnenshuis te houden. Met het instellen van een avondklok willen zij de jeugdcriminaliteit in Amsterdam verder terugdringen.

Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

'Alle 12-minners dienen tussen 21 en 6 uur te slapen,' stelt TROTS Amsterdam. De partij wil dat ouders strafbaar worden gesteld wanneer de kinderen zich na dit tijdstip nog op straat begeven. In diverse Amsterdamse buurten zijn er problemen met jeugdoverlast. 'Door het nachtelijk rondzwerven van een kind gaan de normen en waarden van de straat de ontwikkeling van het kind bepalen. Hierdoor blijft de aanwas van de Top 600 in stand.'

De jeugdcriminaliteit in Amsterdam is de afgelopen zes jaar in de hele stad langzaam afgenomen. Dat blijkt uit de jeugdcriminaliteitsindex van de Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) van de gemeente. De meeste criminele jongeren wonen in Zuidoost, maar ze slaan het liefst hun slag op de Wallen. Van alle jongeren in Zuidoost was in de periode van mei 2012 tot en met april 2013 6,1 procent verdacht van het plegen van criminaliteit.

Meer toezicht
Ans van der Velde, fractievoorzitter van TROTS Amsterdam, noemt kinderen 'de toekomst van het land'. Ze vindt het noodzakelijk dat de avondklok ingesteld wordt. 'Hierdoor krijg je inzicht in de situatie thuis. Nederland is toch al bezig de complete opvoeding over te nemen, een stok achter de deur is soms nodig.' Van der Velde wil met de maatregel inspelen op problemen op straat en hier actie op ondernemen 'zodat de jongeren volwaardige burgers worden met normen en waarden'.

Ingewikkeld probleem
Prof. mr. Matthias Borgers, hoogleraar straf(proces)recht aan de Vrije Universiteit, vindt het voorstel een vreemde maatregel. 'Er is ongetwijfeld een groep lastige jongeren die we liever niet 's nachts op straat zien, maar daar verandert een avondklok niets aan.' Volgens Borgers is het de taak van de ouders om op hun kinderen te letten.

De hoogleraar vindt het belangrijk om te beseffen dat probleemjongeren veelal uit een omgeving komen met weinig sturing. 'Er wordt niet op kinderen gelet of ouders kunnen de problematiek omtrent hun kinderen niet aan.' Naar zijn mening heeft binnenhouden geen zin en moet juist gekeken worden naar de begeleiding van een familie. 'De politiek wil het simpel oplossen, maar het gaat hier om ingewikkelde problemen.'

Agendapunt
CDA Amsterdam opperde in 2009 al om een avondklok in te stellen, maar dit werd door toenmalig burgemeester Cohen van tafel geveegd. De behandeling van het voorstel van TROTS Amsterdam duurt nog wel even, op 5 december komt het voorstel voor de raadscommissie Algemene Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden