PlusReportage

Avondje stappen in de Reguliers: 'Is dit de homostraat van Amsterdam?'

De Reguliersdwarsstraat wil (nóg) minder een homostraat zijn. Nu doet de straat zelfs niet mee aan de Gay Pride. Is dat erg? Blijven stilstaan bij vroeger is een neiging van oude nichten, leren we.

Paul Vugts
De Reguliersdwarsstraat afgelopen weekend Beeld Amaury Miller
De Reguliersdwarsstraat afgelopen weekendBeeld Amaury Miller

Een zwoele, tikje broeierige zaterdagavond. Niet heel lang geleden had je dan een heel eind over de zorgvuldig getrimde koppen kunnen lopen door de Reguliersdwarsstraat. Wie er per ongeluk was beland, keek zijn ogen uit.

Vanavond zwelt de cliëntèle van de Soho en de daar tegenover gelegen Taboo Bar nog wel zo aan dat die op straat tegen middernacht één geheel vormt, maar dat is het dan ook. Gemarkeerd met de regenboogvlaggen aan beide gevels. Gay-extravaganza? Nee, niet echt. Alleen een ladyboy aan de hand van een afgetrainde vriend springt in het oog.

De vragen vanavond: is het erg dat de Reguliers de Reguliers niet meer is? En dat ook het ook geen echte homostraat meer wordt als het aan de meeste ondernemers ligt, nu zelfs tijdens de Gay Pride de traditionele festiviteiten uitblijven?

De antwoorden op de terrassen van de Soho en de Taboo slingeren van melancholie via berusting naar uitgesproken tevredenheid. Boosheid? Treurnis? Nee.

Aan een tafeltje voor de Soho is Mitch Blaauw, 21, verreweg de benjamin.
"Dit is gewoon een gezellige straat en het maakt me niet uit of ik tussen alleen homo's of ook hetero's sta. Het is stom dat hier om één uur niets meer is te doen, maar de Soho blijft voor mij de centrale plek. Al sinds ik net uit de kast was, op mijn vijftiende."

Jeroen Man (42) knikt: "Twintig, 25 jaar geleden, toen ik hier voor het eerst uit ging, was het hier één nichtenfuif. Amsterdam was nog The Gay Capital of the World, met de Reguliers, waar je de Havana nog in volle glorie had, en de limousines op weg naar de iT en de Roxy," zegt Man.

"Manfred Langer, Jean Paul Gaultier en Grace Jones zijn hier niet meer. Daar moet je niet bij blijven stilstaan, zoals de neiging van ouwe nichten is."

Kantoorpikkies
"Nu is het dáár (schuin tegenover bij Bar Paul) hetero, met op vrijdagmiddag de kantoorpikkies, en dáár (verderop) hip. Prima, ik hoef niet in een hokje. Als mensen maar weten dat ze welkom zijn, ongeacht ras of geaardheid," zegt Man.

"Het is wel fijn als jonge homo een plek te hebben. In de Jimmy (Woo) voel ik me toch minder geaccepteerd," zegt Blaauw. "Iedereen die de stad kent, weet dat deze café's hier zijn. Om zes uur heb je de ouwe lullen voor het happy hour en hoe later het wordt, hoe meer jongeren er bij komen."

Dat de opkomst van datingapps zoals Grindr het uitgaansleven ook voor homo's flink hebben veranderd, is geen nieuws. Blaauw: "Ik hoef niet naar het café om iemand te ontmoeten."

Man: "Het sjansen is al lang niet meer. Dat doe je op je mobiel. De tijd dat je hier aan de bar een blocnootje moest vragen om iemands nummer te noteren, is voorbij."

Wereldwijzer
Waar de hetero's steeds meer bezit nemen van de Reguliersdwars, waaieren de homo's uit. Dennis van Bruggen (45):

"Ook de gewone kroegen zijn veel gemengder. Als ik naar café De Tuin ga (in de Jordaan), zijn daar ook veel meer nichten, al gaan we wel naar een gaykroeg als we echt uit gaan. De jonkies van nu zijn veel wereldwijzer. Wij moesten alles zelf ontdekken. Ik liep hier eerst tien keer langs de Havana voordat ik durfde."

Door de meute perst zich het zoveelste vrijgezellenfeestje, nu van vrouwen uitgedost als lieveheersbeestjes.

Op het terras van Taboo staat Pieter Ary, met zijn 63 een veteraan.

"Enerzijds vind ik het jammer dat dit geen echte homostraat meer is. Elke wereldstad zou zoiets moeten hebben. Christopher Street in New York, Soho in Londen, het is toch speciaal. Lekker jezelf zijn tussen mensen die denken en leven zoals jij. Ik vind het Leidseplein niet vervelend hoor, maar hier is het makkelijker. Nu is Barcelona heel hot, Berlijn.."

Over de top
Vriend Ruud Ligthart (57): "We hebben ook meegemaakt dat deze straat helemaal werd gerevitaliseerd en opgepimpt tot over de top. Dat vond ik niks, want het moet niet kunstmatig gebeuren."

De bezoeker van de Reguliersdwarsstraat is langzaamaan verouderd. Ary: "De jongeren gaan veel meer naar festivals en grote feesten. Ze rijden rustig naar Antwerpen. Door Grindr daten mensen op een andere manier en wordt het hier kleinschaliger. Wat wel weer leuk is: er komen meer vrouwen. In de Soho is dertig procent nu vrouw. Dat mixen vind ik prima."

Voor Bar Paul hangt een groepje vrouwen uit Londen. Collega's, op dienstreis, maar nu is het eerst weekend. "Is dit de homostraat? O ja, ik zie de regenboogvlag!"

Zie ook: Reguliersdwars wil geen homostraat meer zijn en dit opiniestuk: 'De regenboogvlag moet halfstok voor de Reguliersdwars'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden