AVL-onderzoekers doen bijzondere polio-ontdekking

Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) aan het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis hebben een bijzondere ontdekking gedaan op het gebied van polio- en verkoudheidsvirussen.

David van Unen
'Wat bijzonder is aan deze vondst, is dat het PLA2G16 eiwit nooit eerder aan virussen is gelinkt.' Beeld anp
'Wat bijzonder is aan deze vondst, is dat het PLA2G16 eiwit nooit eerder aan virussen is gelinkt.'Beeld anp

Die virussen uit de zogenoemde picornavirusfamilie, waar onder meer polio, meningitis, hepatitis, hartinfecties en verkoudheid door veroorzaakt kunnen worden, blijken hetzelfde menselijke eiwit te misbruiken om cellen te kunnen besmetten. Dat ontdekte Jacqueline Staring, lid van een onderzoeksteam dat onder leiding staat van Thijn Brummelkamp. Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Nature.

Na een cel binnen te zijn gedrongen komen virussen in een zogenoemd endosoom terecht, een soort blaasje of ballon. Voor het virus de binnenkant van de cel bereikt om zich daar te vermenigvuldigen en schade aan te richten, moet het uit dat endosoom zien te ontsnappen. Nu is ontdekt dat alle picornavirussen voor die ontsnapping het menselijke eiwit PLA2G16 gebruiken.

Hoofdonderzoeker Brummelkamp: "Het virus maakt een opening. De cel herkent schade en probeert te reageren, maar helpt vreemd genoeg tegelijkertijd het virus."

Toevalstreffer
De ontdekking begon min of meer als toevalstreffer. Het team van Brummelkamp hanteert een systeem om de functie van genen nauwkeurig in kaart te brengen. Dat wordt losgelaten op talloze virussen. Op dezelfde manier werd bijvoorbeeld ook aangetoond dat ebola en het lassavirus voor hun ontsnapping uit het endosoom een menselijk eiwit gebruiken.

"Als je een molecuul kunt ontwikkelen dat dit eiwit, genaamd PLA2G16, blokkeert, heb je daarmee potentieel een medicijn tegen onder meer polio en de verkoudheid in handen."

Medicijn
De vervolgstap is nu de ontwikkeling van zo'n medicijn. Hoe positief de ontdekking ook is, de ontwikkeling van een dergelijk middel is doorgaans een proces van jaren. Brummelkamp: "In theorie betekent dit dat we stappen kunnen zetten naar het maken van zo'n medicijn. Nu moet blijken of dat ook in praktijk zo is."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden