Filmrecensie

Avengers: Infinity War is niet voor de terloopse toeschouwer

Avengers: Infinity War brengt vrijwel alle Marvelhelden samen voor een epische strijd tegen de moordlustige opperschurk Thanos.

Bart van der Put
null Beeld Avengers: Infinity War
Beeld Avengers: Infinity War

Tien jaar geleden ontsloot de stripverfilming Iron Man een omvangrijke superheldenwereld, die later het Marvel Cinematic Universe werd gedoopt. Achttien Marvel­superheldenfilms later worden bioscoopbezoekers, liefhebbers en critici door de makers en hun broodheren bij Disney tot stilte gemaand.

Avengers: Infinity War brengt vrijwel alle Marvelhelden samen voor een epische strijd tegen de moordlustige opperschurk Thanos. Onder het motto #ThanosDemandsYourSilence worden we opgeroepen geen details prijs te geven.

Onbevredigend
We kunnen echter wel verklaren dat de deur naar het tweede en laatste deel van deze titanenstrijd (in mei 2019) op een onbevredigende manier wijd open wordt gezet. ­Regisseurs Anthony en Joe Russo draaiden Infinity War en het vervolg in één moeite door, zoals Peter Jackson dat bij zijn Tolkientrilogieën deed.

Het leverde met het omvangrijke acteursensemble allicht logistieke voordelen op en het zal de kosten hebben gedrukt, al is er op spektakel, destructie en special effects niets beknibbeld.

Inzet van de strijd zijn de zogeheten Infinity Stones. Wie ze alle zes in handen heeft, krijgt de almacht over het universum.

De lichtpaarse titaan Thanos (formaatje Hulk) gaat over lijken om ze te bemachtigen, maar heeft er naar eigen zeggen goede bedoelingen mee: als opperdespoot wil hij het duurzaamheidsvraagstuk oplossen met een intergalactische massamoord.

Een ecologisch gemotiveerde genocide is een opmerkelijk zwartgallige plotmotor voor een Disneypopcornfilm, maar er kan tussen het gebeuk gelukkig ook gelachen worden.

Fans
De Avengers kibbelen als vanouds, de Guardians of the Galaxy nemen elkaar weer in de maling, Spider-Man swingt speels de pan uit en de grasmat van Wakanda is twee maanden na Black Panther alweer hersteld voor nieuwe veldslagen.

De broers Russo dienen de overdaad aan personages, locaties en confrontaties in behapbare porties op, maar ze doen geen moeite om terloopse toeschouwers in de materie en achtergronden in te wijden.

Het maakt Avengers: Infinity War tot een film die vooral op fans is gericht: alle bekende superhelden krijgen een applausmomentje, al wordt Ant-Man alleen in een geinig bijzinnetje genoemd.

De mier wordt niet gemist en keert in de zomer terug met een eigen avontuur, want Disneys Marvelmachine staat bepaald niet stil. Ook niet waar het de hype betreft, want de antispoilercampagne rond de negentiende film kan als een marketingstunt de boekjes in.

Wordt vervolgd!

Avengers: Infinity War

Regie Anthony Russo, Joe Russo
Met Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Pratt
Te zien in Arena, City, Filmhallen, De Munt, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden