Film

Avengers: Endgame: vuurwerk na de climax

In Avengers: Endgame proberen de superhelden een genocide van opperschurk Thanos ongedaan te maken. Het komt er eigenlijk op neer dat Avengers: Infinity War dunnetjes over wordt gedaan.

De nog levende Avengers reizen naar het verleden om genocide van Thanos ongedaan te maken. Beeld Marvel-Studios-2019
De nog levende Avengers reizen naar het verleden om genocide van Thanos ongedaan te maken.Beeld Marvel-Studios-2019

Het originele plan was dat Avengers: Infinity War (2018) zou eindigen op het moment dat superboef Thanos zijn Infinity Gauntlet completeert. Deze handschoen met zes krachtige stenen maken van hem een soort God, die het universum zijn wil kan opleggen. Avengers: Endgame zou beginnen met het uitvoeren van die wil: de dood van de helft van alle levende wezens. 

Gewaagd
Pas relatief laat in het productieproces werd besloten om Thanos' genocide toe te voegen aan Infinity War, waardoor die film een voor het superheldengenre vrij uniek en naargeestig einde kreeg. Het kostte ook de helft van alle Avengers de kop.

Gewaagd, maar vooral slim. Het was een cliffhanger van heb ik jou daar. Een cliffhanger ook die het bioscoop­publiek verdeelde.

Veel jonge kijkers konden niet geloven dat zoveel van hun helden plots in het niets verdwenen. Veel oudere, cynische kijkers konden dat létterlijk niet geloven en veronderstelden dat Marvel het einde van Infinity War op de één of andere manier ongedaan zou maken. Verder gaan zonder spoilers over het eerste half uur van Endgame is onmogelijk. U bent gewaarschuwd.

Thanos verdedigde zijn plannen met het argument dat er te weinig middelen zijn om iedereen te voeden en lebensraum te geven. De overgebleven mensen op aarde zouden een veel beter bestaan krijgen als de helft sterft. In Endgame blijkt dat bepaald niet het geval. De wereld ziet er grauw en verlaten uit.

De nog levende Avengers houden zich bezig met het bestrijden van kleine criminaliteit, maar zijn de klap van hun nederlaag nooit te boven gekomen. Onder leiding van de nieuwe superster Captain Marvel bakken ze de gepensioneerde Thanos alsnog een poets, maar die miljarden levens krijgen ze daarmee niet terug.

Avengers: Endgame

Regie Anthony Russo, Joe Russo
Met Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Scarlett Johansson
Te zien in Filmhallen, Studio/K, Arena, City, De Munt, Tuschinski

Dat is een impasse waar je eigenlijk maar op één manier uit kunt breken en wie Ant-man and The Wasp heeft gezien, zag het wellicht al een beetje aankomen: tijdreizen. Endgame drijft de spot met zo'n beetje alle eerdere tijdreisfilms en dan vooral Back to the Future.

Want Baby Thanos in zijn wiegje om zeep helpen en zo een nieuw ­heden creëren gaat dus niet werken. Dat zou allerlei continuïteitsproblemen opleveren. Nee, onze superhelden reizen naar het verleden om de zes stenen naar het nu te brengen. Met de Infinity Gauntlet kunnen ze Thanos' genocide dan alsnog ongedaan maken. Véél logischer.

Dunnetjes over
Het is een vrij ingewikkelde plot, waar je verder niet te lang over moet nadenken. Het komt er feitelijk op neer dat we die hele Infinity War tegen Thanos gewoon nog eens dunnetjes over doen. Wel weten de makers er zowaar iets van een boodschap over vergankelijkheid in aan te brengen. Vijf jaar geleden was je heel iemand anders dan vandaag.

Endgame bevat gelukkig ook aardig wat fijne humor. Thor bijvoorbeeld heeft een enorm trauma opgelopen en is tegenwoordig een vadsige alcoholist die meer dan een beetje op The Dude uit The Big Lebowksi kijkt. Dat soort zelfspot houdt de royaal aanwezige pathos enigszins dragelijk, al is een zoet gesprekje tussen Tony Stark en zijn vader (die niet weet dat hij met zijn toekomstige zoon praat) echt over de rand.

Vanzelfsprekend eindigt de film met de moeder aller veldslagen. Hij ziet er schitterend uit, maar is ook zó groot dat hij uiteindelijk een beetje afstompt. Het echte vuurwerk komt overigens pas na de climax.

Avengers: End­game is misschien niet het definitieve einde van de ­Avengers, maar het is nadrukkelijk wél het einde van een tijdperk en van een aantal belangrijke personages. En dat is al meer dan waar sommige oudere, cynische kijkers na Infinity War op rekenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden