Recensie

Avengers: Age of Ultron is absurd lang en spectaculair (****)

De helden in Avengers: Age of Ultron worden in de film de halve wereld rondgestuurd, van Noord-Italië tot Seoel. De film is absurd lang, overvol en spectaculair.

Bart van der Put
Chris Evans als Captain America (L) en Chris Hemsworth als Thor (R) Beeld Jay Maidment
Chris Evans als Captain America (L) en Chris Hemsworth als Thor (R)Beeld Jay Maidment

Met vereende krachten neemt het superheldenteam van de Marvel Studio het de komende weken op tegen de schavuiten uit Fast & furious 7, dat met een opbrengst van meer dan een miljard dollar nu al tot de tien succesvolste films aller tijden behoort. Op die hitparade bezet Marvels The Avengers (2012) de derde plaats. Met de titanenstrijd krijgt het zomerseizoen voor de Amerikaanse filmstudio's een explosieve start.

Net als Fast & furious 7 voegt Avengers: Age of Ultron zich naar de eisen van de moderne blockbustercinema. De films zijn beide absurd lang, overvol en spectaculair, sturen hun helden de halve wereld rond en proberen de ingewijde fans te paaien zonder een breder publiek van zich te vervreemden.

Universum
Bij dat laatste haalt Marvel de concurrent alvast in. De studio bouwt al jaren aan een zorgvuldig uitgewerkt filmuniversum, en schrijver annex regisseur Joss Whedon bewees met de eerste Avengers-film de balans tussen de strip en filmwereld te kunnen bewaren. Hij maakt het vervolg tot een toegankelijk en amusant spektakel, dat wel op de derde Iron Man, de tweede Thor en Captain America-films inhaakt, maar geen gedegen kennis van die films vereist.

Whedon gooit de kijker meteen midden in een daverende bestorming, waarbij de verenigde superhelden een besneeuwde schurkenburcht in het fictieve Oost-Europese Sokovia innemen. De (Noord-Italiaanse) locatie zou in een Bondfilm niet misstaan, net zo min als de straten van Johannesburg en Seoel, waar het team later opnieuw enerverend mag uitpakken. Met het spektakel en de humor zit het wel goed, vooral wanneer de Hulk door het lint gaat en Iron Man hem hardhandig in toom probeert te krijgen.

Sadist
Zo aanstekelijk grappig en cartoonesk is de hoofdlijn van de film echter niet. Whedon brengt met de kunstmatig intelligente robot Ultron een gevierde Marvelschurk in het filmuniversum en heeft met vertolker James Spader een sterke troef in handen. De acteur maakt hem tot een grillige sadist van wie veel dreiging uitgaat, en het scenario zoekt ook op andere, verrassende manieren de duisternis op.

Marvel en Whedon maken echter duidelijk dat ze het destructieve superheldendom van concurrent DC en Zack Snyder (Man of Steel) verafschuwen: de inzet van het uitvoerigste huzarenstuk is de evacuatie van bedreigde burgers.

Age of Ultron had met minder personages een grotere dramatische impact kunnen hebben, maar wanneer het erop aankomt, maakt het immer uitdijende superheldenteam het verschil.

Nieuwsgierig? Bekijk de trailer:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden