Autoverzekering kost minder in Centrum dan in Zuidoost

Tussen buurten in Amsterdam bestaan kolossale premieverschillen voor autoverzekeringen, blijkt uit onderzoek door Autoverzekering.nl.

In Bos en Lommer betaalt dik 27 procent meer voor een autoverzekering dan iemand die dezelfde auto wil verzekeren en in de binnenstad woont. Beeld ANP
In Bos en Lommer betaalt dik 27 procent meer voor een autoverzekering dan iemand die dezelfde auto wil verzekeren en in de binnenstad woont.Beeld ANP

Wie verhuist van, pak 'm beet, een etage op de IJdoornlaan naar die verbouwde boerderij in Zunderdorp, die weet twee dingen zeker: de woonlasten zullen fors stijgen en de autoverzekering wordt na­venant goedkoper.

Het is hetzelfde stadsdeel, maar verzekeraars zien een wereld van verschil. Aan deze zijde van de Ringweg (bezien vanaf de Dam, ­natuurlijk) betaalt de trotse bezitter van een VW Golf na vijf schadevrije jaren gemiddeld bijna 55 euro aan een WA-verzekering (beperkt casco).

Aan gene zijde van de A10 ben je voor precies dezelfde verzekering gemiddeld slechts 28,58 euro kwijt aan premie. Voor de goede orde: Buik­slotermeer en Zunderdorp liggen net iets meer dan drie kilometer uit elkaar.

Het zijn de meest in het oog springende resultaten van een jaarlijks onderzoek, dat is uitgevoerd door Autoverzekering.nl. De algemene conclusie zou zijn dat tussen buurten in Amsterdam kolossale premieverschillen bestaan. Voor het onderzoek is bekeken hoeveel een 43-jarige Golfrijder (heb je die überhaupt in Zunderdorp?) kwijt is aan een WA-, WA ­beperkt-casco- en WA volledig-­cascoverzekering.

Amsterdam-Centrum, waar de ­bewoners zich ongetwijfeld allesbehalve doorsnee vinden, blijkt precies op het landelijke gemiddelde uit te komen. Wie kiest voor een woning in Buikslotermeer, Osdorp of Bos en Lommer, betaalt dik 27 procent meer voor een autoverzekering dan iemand die dezelfde auto wil verzekeren en in de binnenstad woont.

Verzekeraars baseren zich uiteraard op risicoprofielen: auto's die geparkeerd staan in wijken met veel criminaliteit en schademeldingen krijgen een stempel van verhoogd risico en daarmee automatisch ook een verhoogde rekening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden