Autoverhuurders hanteren zwarte lijst voor criminelen en helpers

Autoverhuurders in Nederland hanteren een zwarte lijst waarop ze ­criminelen en hun helpers plaatsen. Wie op de lijst staat, kan geen auto meer huren bij Bovagbedrijven.

Paul Vugts en Maarten van Dun
De Amsterdamse recherche en de branche werken samen om te voorkomen dat ­criminelen in huurauto's rijden Beeld Hedy Tjin
De Amsterdamse recherche en de branche werken samen om te voorkomen dat ­criminelen in huurauto's rijdenBeeld Hedy Tjin

Autobedrijven kunnen huurders die auto's beschadigd inleveren of die tanken zonder te betalen op de lijst plaatsen, maar er wordt ook samengewerkt met de recherche.

Die meldt het bijvoorbeeld aan het ­verhuurbedrijf als bij een controle blijkt dat de persoon die op het huurcontract staat vermeld, niet de auto bestuurt. Het is meestal in strijd met de huurvoorwaarden om iemand anders in een huurauto te laten rijden.

In de praktijk ziet de recherche dat vrijwel alleen criminelen in huurauto's rijden die op naam van een derde staan. Na de tip van de politie plaatst het autobedrijf de huurder op de zwarte lijst, die nog steeds groeit. Zo wordt het voor criminelen lastiger om via katvangers een auto te huren.

Samenwerking
De zwarte lijst van de verhuurbedrijven die zijn aangesloten bij brancheorganisatie Bovag is niet in te zien door de politie. De politie vertelt op haar beurt niet aan verhuurbedrijven wie in de huurauto is aangetroffen, maar alleen dat de huurvoorwaarden zijn overtreden. Zo moet schending van de privacyregels worden voorkomen. Het College bescherming persoonsgegevens heeft het gebruik van de lijst goedgekeurd.

De Amsterdamse recherche probeert sinds vijf jaar in nauwe samenwerking met de branche te voorkomen dat ­criminelen in huurauto's rijden - en zo anoniem kunnen blijven in bolides waarvan afpakken geen zin heeft. Het beleid werkt. Inmiddels lijkt het laatste voor en door criminelen opgezette ­autoverhuurbedrijf uit de stad te zijn ­verdwenen.

Lees verder: Politie en Bovag pakken malafide autoverhuurders aan [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden