Autoterminal Koopman in haven Amsterdam van het gas af

De auto-overslag van Koopman Car Terminal in de Amsterdamse haven gaat van het gas af. De verwarming komt voortaan helemaal van Orgaworld, dat verderop in de haven organisch afval vergist.

De Amsterdamse haven. Beeld anp
De Amsterdamse haven.Beeld anp

De autoterminal is vanaf vrijdag aangesloten op de stadsverwarming rond de afvalverbranding van AEB, hetzelfde leidingennetwerk van Nuon en AEB waarmee in Noord en Nieuw-West tienduizenden woningen worden verwarmd. Certificaten van Orgaworld garanderen dat de warmte die Koopman krijgt door en door duurzaam is, omdat het gaat om afval van onder meer restaurants in de stad.

De autoterminal kan overschakelen op restwarmte uit de vergisting van afval omdat Orgaworld even verderop in de haven ligt. Maar de aansluiting naar Koopman Car Terminal had nog wel enige voeten in de aarde, legt directeur Paul Wortelboer uit. Daarvoor moest eerst nog een warmteleiding van twee kilometer worden aangelegd.

200.000 auto's
"We zijn een Gronings bedrijf. Dat je van het gas af kunt is dan een mooie bijkomstigheid," zegt Wortelboer. Per jaar verwerkt Koopman via de Amsterdamse haven 200.000 auto's. Voor een deel gaat het om nieuwe auto's die worden ingevoerd en gedistribueerd over Noord-West Europa. Voor een ander deel gaat het om gebruikte auto's die klaargemaakt worden voor een nieuwe eigenaar.

Koopman Car Terminal heeft meteen ook 1240 zonnepanelen in gebruik genomen. Die wekken genoeg stroom op voor bijna honderd huishoudens. De besparing aan broeikasgassen als gevolg van de aansluiting op stadsverwarming is zelfs bijna het dubbele. Door het dichtdraaien van de gaskraan verwacht Koopman 385 ton CO2 minder uit te stoten.

Zonnedaken
In de haven zijn meer grote zonnedaken in de maak. Op de cacao- en koffieloodsen van CWT Commodities komen ruim 40.000 zonnepanelen. Verderop in de Amerikahaven komen 10.000 zonnepanelen op een distributiecentrum. Nissan krijgt het grootste collectieve zonnedak van de stad, met 9000 zonnepanelen waar Amsterdammers zonder geschikt dak in hebben kunnen investeren.

De haven begeleidt bedrijven bij het vullen van hun daken met zoveel mogelijk zonnepanelen. Zo worden bedrijven geadviseerd en geholpen met het aanvragen van subsidie. In 2020 wil de haven op 100.000 vierkante meter zonnepanelen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden