Update

Autoriteiten manen BP te stoppen met Corexit

Gelekte olie bereikt de Amerikaanse kust. ANP Beeld
Gelekte olie bereikt de Amerikaanse kust. ANP

NEW ORLEANS - De Amerikaanse autoriteiten bekijken of de Britse oliemaatschappij BP moet stoppen met het gebruik van de omstreden chemische stof Corexit in de strijd tegen de olievervuiling in de Golf van Mexico. De milieubeschermingsinstantie EPA wil dat het concern minder giftige stoffen inzet en stelde een ultimatum tot maandag.

BP past de stof onder water toe. Corexit lost de olie op en moet zo verhinderen dat de olie de oppervlakte van de zee bereikt. Volgens BP is de chemische stof de beste oplossing, die beter werkt dan de alternatieven. Bij de bestrijding van de olie uit de lekkende bron wordt Corexit in tot nu toe ongekende hoeveelheden gebruikt.

De EPA wijst erop dat over de gevolgen van het gebruik van Corexit op de lange termijn niets bekend is. Ook zijn de gevolgen van het gebruik onder de wateroppervlakte onduidelijk.

Gouverneur Bobby Jindal van de Amerikaanse staat Louisiana, die aan de Golf ligt, parlementariërs en milieubeschermers uitten al felle kritiek op het gebruik van Corexit. De stof kan bij de mens irriterend zijn voor ogen, huid en luchtwegen.

Inmiddels erkende een topman van BP dat de olievervuiling een ''catastrofale'' omvang begint aan te nemen. Bob Dudley sloot zondag niet uit dat de uiteindelijke hoeveelheid gelekte olie die van de ramp met de olietanker Exxon Valdez in 1989 zou kunnen benaderen. De olievervuiling door de Exxon Valdez in Alaska geldt met 41 miljoen liter als de grootste Amerikaanse milieuramp. (ANP/DPA/RTR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden