Autoloze woning in Centrum

AMSTERDAM - In de Amsterdamse binnenstad komen mogelijk 'autoloze woningen' te staan. Het gaat om koopwoningen zonder eigen garage- of parkeerplek, maar waarvan de eigenaren ook geen recht hebben op een parkeervergunning.Dit blijkt uit de laatste versie van de nieuwe garage- en parkeerverordeningen van het stadsdeel Centrum. Het gaat om een nieuw fenomeen, waarbij kopers van nieuwbouwwoningen de mogelijkheid hebben een garageplek te kopen, maar weten dat als zij daarvan afzien, zij geen recht hebben op een plaats op straat.

Cruciaal is dat bij doorverkoop ook de nieuwe bewoners van het koophuis geen recht hebben op een vergunning. De verordeningen leggen vast dat op 'witte plekken' in de stad parkeren op straat met vergunningen is uitgesloten.

Ook voor toekomstige bewoners van deze huizen in het stadshart is er dan geen andere mogelijkheid dan voor 4,80 euro per uur bij de meter te gaan staan.

Bestuurder Erik Koldenhof (VVD) erkent deze gevolgen van het laatste concept van de verordeningen. Hij studeert op alternatieven en ziet als mogelijke oplossing dat kopers van de nieuwe huizen verplicht garageplaatsen afnemen.

Die verplichting ligt echter uiterst gecompliceerd bij de linkse coalitiepartners, die het autobezit niet willen aanmoedigen. Bovendien leidt verplicht kopen van garages tot hogere prijzen, waardoor de huizen voor starters en doorstromers onbereikbaar worden.

'Autoloze woningen' ontstaan als een projectontwikkelaar de helft van de parkeerplekken aan bewoners kwijtraakt en de andere garageplaatsen aan derden verkoopt. Ze ontstaan ook als eigenaren de plek later verkopen. Deze plekken zijn weg, terwijl de bewoners, ook toekomstige bewoners, geen recht hebben op een vergunning.

Bij 'autoloze woningen' zullen volgens makelaars ook andere verkoopprijzen horen, net zoals woningen op eigen grond meer waard zijn dan die op erfpacht. Eigenaren moeten bij verkoop duidelijk maken dat het gaat om een huis dat nooit een parkeermogelijkheid krijgt.

De linkse fracties zijn niet ontevreden. Roeland Rengelink (PvdA). ''Als alle consequenties voor kopers in de overdrachtsdocumenten staan, hebben wij er geen problemen mee.''

De SP en GroenLinks zijn enthousiast. SP-woordvoerder Nelly Duijndam: ''Het zijn garages die huizen duur maken. Er zouden projecten moeten komen waarbij geen enkele parkeermogelijkheid aangeboden wordt.'' De VVD was niet bereikbaar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden