Autobom Martin Kok had kracht van veertig granaten

De bom die op zaterdagavond 2 juli onder de auto van ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok zat, vlak voor restaurant Klein Kalfje aan de Amstel, was zo krachtig dat bij de explosie behalve Kok vrijwel zeker meer doden en gewonden zouden zijn gevallen.

Paul Vugts
Zo had de explosie er ongeveer uitgezien, blijkt uit een reconstructie van de politie. Beeld Politie Amsterdam
Zo had de explosie er ongeveer uitgezien, blijkt uit een reconstructie van de politie.Beeld Politie Amsterdam

Dat blijkt uit een reconstructie die politie en justitie maandag hebben gehouden, waarvan de beelden zijn verspreid. Te zien is hoe een Opel Corsa zoals die van Koks vader, waarin hij reed, uit elkaar spat, waarna slechts een zwartgeblakerd, verwrongen karkas over blijft.

Zowel op het terras van Klein Kalfje als binnen zaten die avond van 2 juli volop klanten. De kracht van de explosie was volgens onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut vergelijkbaar met die van veertig handgranaten. De recherche doet nog altijd onderzoek naar de moordpoging, ook omdat die vele slachtoffers had kunnen maken, zegt politiewoordvoerder Esther Izaks.

Een belangrijk spoor loopt naar Nieuwegein. Daar is die nacht de zwarte Audi A4 brandend aangetroffen die eerder op 2 juli ook was gefilmd door een bewakingscamera van Klein Kalfje, waarin de daders waarschijnlijk hebben gereden. Doordat de auto niet geheel is afgebrand, hoopt de politie daarin nog bruikbare sporen te hebben gevonden.

Meer conflicten
Dat de vluchtauto in Nieuwegein is gevonden, is saillant omdat Kok door zijn publicaties op zijn misdaad-website Vlinderscrime.nl een hooglopend conflict had met zware criminelen uit de regio Utrecht.

Hij had veel geschreven over de grote strafzaak 26Koper naar een groep die liquidaties zou voorbereiden en daarbij ook 'de bazen' van de verdachten met naam en toenaam genoemd.

De politie heeft maandag een 47-jarige man uit Zuid-Holland gearresteerd voor betrokkenheid bij de mislukte bomaanslag. Hij is niet degene die de bom heeft geplaatst.

De Amsterdams-Marokkaanse crimineel met wie Kok die avond in Klein Kalfje dineerde, Yassin Z., in het milieu bekend als 'Groenoog' en 'Sambuca', is eerder gearresteerd als mogelijke 'lokker'. Hij werd snel weer vrijgelaten.

Kok bij de rechtbank aan de Parnassusweg, waarvoor hij moest verschijnen na het publiceren van verklaringen uit verhoren met Willem Holleeder en zijn zussen Astrid en Sonja. Beeld anp
Kok bij de rechtbank aan de Parnassusweg, waarvoor hij moest verschijnen na het publiceren van verklaringen uit verhoren met Willem Holleeder en zijn zussen Astrid en Sonja.Beeld anp
De blauwe Opel Corsa waar Kok de desbetreffende avond in rondreed. In het midden het explosief. Beeld Vlinderscrime
De blauwe Opel Corsa waar Kok de desbetreffende avond in rondreed. In het midden het explosief.Beeld Vlinderscrime

Bosjes
Kok had veel meer conflicten dan dat met de Utrechtse criminelen, dus het motief hem wat aan te doen kan in vele richtingen worden gezocht.

Op 8 december is Kok (Edam, 1967) alsnog geliquideerd voor seksclub Boccaccio in Laren. Hij werd doodgeschoten nadat hij in dezelfde blauwe Opel Corsa was gestapt als waaronder de bom had gezeten. De dader had in de bosjes gewacht. Hij is voortvluchtig.

Waarschijnlijk dezelfde man had Kok eerder die avond al geprobeerd dood te schieten voor hotel Citizen M in de Prinses Irenestraat in Amsterdam-Zuid. In november 2015 was 's nachts al eens op zijn huis en auto geschoten door twee twintigers uit De Pijp die daarvoor zijn veroordeeld.

Lees ook: Is de crimineel of de journalist Martin Kok vermoord?

De ontploffing is vergelijkbaar met die van veertig granaten. Beeld anp
De ontploffing is vergelijkbaar met die van veertig granaten.Beeld anp
Het verwrongen karkas van een vergelijkbare Opel Corsa. Beeld Politie Amsterdam
Het verwrongen karkas van een vergelijkbare Opel Corsa.Beeld Politie Amsterdam
null Beeld Politie/Google Earth
Beeld Politie/Google Earth

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden