Autobezitter in Zuid duurste uit, laagste premie in Zuidoost

Zuid betaalt de hoofdprijs voor een autoverzekering, in Zuidoost zijn de premies het laagst. Grote, nieuwe auto's versus jonge bestuurders. De verschillen nemen toe.

Straatbeeld in de P.C. Hooftstraat Beeld Klaas Fopma
Straatbeeld in de P.C. HooftstraatBeeld Klaas Fopma

Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Independer. De hoge premies worden vooral veroorzaakt doordat in Zuid de duurste auto's rondrijden.

De gemiddelde cataloguswaarde van een auto in het stadsdeel bedraagt meer dan 30.000 euro. Bijna één op de zeven auto's in Zuid is duurder dan een halve ton.

De lage premies in Zuidoost zijn ook een gevolg van de jongere leeftijdsopbouw van de bevolking in het stadsdeel: jongeren hebben hoe langer hoe meer goedkope auto's.

Schaderisico
Daar komt bij dat de autobezitters in Zuid in de Independer­inventarisatie doorgaans rijden in veel nieuwere auto's dan in de andere stadsdelen.

Premies voor WA-autoverzekeringen worden gebaseerd op schaderisico en op doelgroep, zegt Barbara de Koning Gans van Independer.

"Verzekeraars kijken naar factoren zoals gewicht van de auto, leeftijd van de bestuurder, de bevolkingsdichtheid van een postcodegebied en de opgebouwde schadevrije jaren."

"Maar er speelt nog meer: verzekeraars richten zich vaak op bepaalde doelgroepen. Val je buiten die doelgroep, betaal je meer premie. Daarom is dezelfde consument voor dezelfde verzekering bij de ene aanbieder veel duurder uit dan bij de ander. Dat kan honderden euro's per jaar verschillen."

Grote verschillen
Inwoners van Zuid betalen met 109,83 euro gemiddelde de hoogste premie per maand (dit zal gemiddeld vaker een allriskpolis zijn).

Het stadsdeel wordt gevolgd door Centrum (gemiddeld 103,97 euro), West (101,32) en Oost (98,82). In Nieuw-West is de premie gemiddeld 96,98 euro en in Noord 83,55 euro. Zuidoost sluit de rij met een premie van 79,58 euro.

Ook nationaal blijken de premieverschillen zeer groot. Wie in het noorden woont, is het minste kwijt: inwoners van het Friese Dokkum zijn het goedkoopst uit.

Grotere steden
Inwoners van grote steden betalen gemiddeld twee tot drie keer zo veel. Een autobezitter in Dokkum betaalt jaarlijks 383 euro aan de WA-verzekering, terwijl Amsterdammers bijna 930 euro neertellen.

Het gaat om verzekeringen die zijn afgesloten tussen 1 april 2015 en 30 juni 2016 via Independer, dat als tussenpersoon circa een vijfde deel van de verzekeringsmarkt in handen heeft. Als het gemiddelde genomen wordt van alle soorten verzekeringen (WA, WA-plus en allrisk) betalen Amsterdammers maandelijks 98,88 euro aan premie, tegenover 31,63 euro in Dokkum.

null Beeld Independer/Het Parool
Beeld Independer/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden