Autobezit nergens zo laag als in Amsterdam

Hoewel Amsterdammers van alle Nederlanders het minste aantal auto's per huishoudens bezitten, ligt het aantal personenauto's per vierkante kilometer in de stad opvallend hoog. De Staatsliedenbuurt en Overtoomse Sluis spannen de kroon.

Priscilla Tienkamp

Dat blijkt uit cijfers waar het CBS vrijdag over schrijft. Het is kenmerkend voor stedelijke gebieden: weinig huishoudens bezitten een auto, en toch is het aantal auto's per vierkante kilometer er hoog. Waar de mensen dicht op elkaar wonen, staan immers op een klein gebied veel auto's geparkeerd.

De autodichtheid is in Amsterdam het hoogst in de Staatsliedenbuurt (5.559 per km2) en in de Overtoomse Sluis (5.400 per km2), terwijl het aantal auto's per huishouden in die wijken juist opvallend laag is. Op elke tien huishoudens zijn er slechts drie auto's. In de rest van Nederland zijn dat er ruim negen, in Amsterdam gemiddeld vier.

'Slechts op bezoek'
Op de Wallen is autobezit helemaal schaars, hier tel je per tien huishoudens slechts twee auto's. Toch is, doordat de mensen dicht op elkaar wonen, het autobezit per m2 hier bovengemiddeld. En dan wordt nog niet eens gekeken naar de auto's die 'slechts op bezoek' zijn. Ook in de Omval/Overamstel, de Zuidas, het Zeeburgereilad/Nieuwe Diep en het oostelijke deel van de Noordelijke IJoever vind je trouwens slechts twee auto's per tien huishoudens.

Dit effect werkt natuurlijk ook omgekeerd: de 'landelijke' wijken Driemond, Waterland en Lutkemeer/Ookmeer zijn de enige Amsterdamse buurten waar per huishouden gemiddeld meer dan één auto geregistreerd staat. Toch vind je in Waterland per vierkante kilometer slechts zo'n 42 auto's die in bezit zijn van buurtbewoners. In Lutkemeer zijn dat 79.

Op 1 januari van dit jaar stonden er in heel Nederland in totaal 8,1 miljoen personenauto's geregistreerd. Dit aantal is de afgelopen jaren steeds verder gestegen; in 2014 ging het om 7,9 miljoen auto's, een kwart eeuw geleden waren dat er nog zo'n 5 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden