'Auto's niet naar depot slepen'

AMSTERDAM - De VVD wil een andere wegsleepregeling voor bewoners die hun auto hebben neergezet op plaatsen waar een tijdelijk parkeerverbod geldt, bijvoorbeeld in verband met werkzaamheden.Auto's mogen niet langer naar een depot worden weggesleept, maar moeten op het dichtstbijzijnde beschikbare parkeervak worden gezet. ''Eigenaren krijgen wel een boete, maar de kosten zijn lager dan bij de huidige wegsleepregeling,'' zegt VVD-gemeenteraadslid Robert Flos.

Flos neemt de voorstellen over van partijgenoot Werner Toonk, stadsdeelbestuurder in Oud-West. Toonks buurman moest 426 euro betalen om zijn weggesleepte auto terug te krijgen. Hij had een tijdelijk verkeersbord met de aankondiging van werkzaamheden over het hoofd gezien en kwam er pas na twee dagen achter dat zijn auto op het depot bij de Daniël Goedkoopstraat stond.

''Onschuldige huisvaders worden behandeld als criminelen. De auto's worden ontvreemd en er worden hoge bedragen in rekening gebracht,'' aldus Toonk.

Hij stelt voor dat bij gevaarlijke verkeerssituaties de auto meteen wordt verplaatst naar het dichtstbijzijnde vrije parkeervak en de eigenaar 'een flinke boete krijgt'.

Als de situatie niet meteen gevaarlijk is, moet de eigenaar worden gewaarschuwd door bij hem aan te bellen of hem op te bellen. ''Als die de auto dan onmiddellijk verplaatst, volgt alleen 45 euro boete wegens fout parkeren.''

Als de eigenaar niet wordt bereikt, wordt de auto verplaatst naar een vrij parkeervak. Stond de auto legaal op de verboden plek toen de borden werden geplaatst, dan worden geen kosten in rekening gebracht. ''Denk bijvoorbeeld aan mensen die op vakantie zijn. Dit gebeurt overigens nu ook al zo. Er worden van tevoren foto's gemaakt van de auto's die er staan. De dienst Stadstoezicht wilde geen commentaar geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden