Auto opladen kan straks overal

Hoewel de elektrificatie van het Amsterdamse wagenpark moeizaam op gang komt, verwacht het college dat volgend jaar of misschien al dit jaar de vraag naar elektrisch vervoer het aanbod overtreft. Foto ANP Beeld
Hoewel de elektrificatie van het Amsterdamse wagenpark moeizaam op gang komt, verwacht het college dat volgend jaar of misschien al dit jaar de vraag naar elektrisch vervoer het aanbod overtreft. Foto ANP

AMSTERDAM - Het aantal oplaadpunten voor elektrisch vervoer in Amsterdam wordt de komende jaren drastisch uitgebreid. Het stadsbestuur sluit binnenkort een overeenkomst met Nissan/Renault, waarin Amsterdam belooft het aantal oplaadpunten van ruim honderd dit najaar sterk op te voeren, naar maximaal tweeduizend.

De autoproducent belooft uiterlijk in de loop van volgend jaar nieuwe elektrische auto's op de Amsterdamse markt te brengen, die qua prijs en kwaliteit concurrerend zijn met benzine en dieselauto's.

Volgende week behandelt de gemeenteraad een collegevoorstel om een aanbestedingsprocedure te beginnen voor maximaal tweeduizend oplaadpunten. Hoewel de elektrificatie van het Amsterdamse wagenpark moeizaam op gang komt, verwacht het college dat volgend jaar of misschien al dit jaar de vraag naar elektrisch vervoer het aanbod overtreft. Er zijn nu circa 150 elektrische rijders die gebruikmaken van oplaadpunten in de stad. Volgens de gemeente hebben naast Nissan/Renault ook andere autofabrikanten interesse in de introductie van nieuwe series elektrische voertuigen in Amsterdam.

Vorig jaar lanceerde toenmalig wethouder Marijke Vos (GroenLinks) vergaande plannen met elektrisch vervoer, om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren. In 2015 moet vijf procent van het Amsterdamse wagenpark elektrisch zijn. Dan gaat het om tienduizend voertuigen. Bij de gemeente rijden nu zo'n dertig voertuigen op elektriciteit. Het is de bedoeling dat dit jaar op te voeren tot vijftig. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden