Auto laten staan ook weer duurder

AMSTERDAM - Parkeren in Amsterdam wordt 1 januari weer duurder: in het Centrum twintig cent meer per uur, daarbuiten een dubbeltje. Parkeren in de oude binnenstad gaat 4,80 euro per uur kosten.Bovendien komt er in Slotervaart een gebied met betaald parkeren bij: ten oosten van de spoordijk tussen Jan van Galenstraat en Riekerpolder, plus een stuk westelijk van de spoordijk tussen Plesmanlaan, Johan Huizingalaan en Henk Sneevlietweg. Het tarief wordt 1,30 euro per uur.

Rond de winkelcentra August Allebéplein en Delflandplein is een zone waar men maximaal een uur mag parkeren voor tien cent. Parkeervergunningen gelden daar niet.

Amsterdam kent vier parkeertarieven. Het duurst is de oude binnenstad, het gebied binnen IJ, Singel, Vijzelstraat, Herengracht, Amstel, Zwanenburgwal, Oude Schans en Oosterdok. Daar kost parkeren elke dag tot middernacht 4,80 euro per uur. Ook in de rest van stadsdeel Centrum moet zeven dagen per week tot middernacht in de meter worden gestort, maar dan 3,80 euro per uur. Betaald parkeren geldt in Centrum óók op feestdagen, zoals Nieuwjaar.

Het tarief van 3,80 euro tot middernacht geldt ook rond het Concertgebouw (tussen Stadhouderskade, Vondelpark, Jacob Obrechtstraat, Frans van Mierisstraat, Ruysdaelstraat en Hobbemakade), maar niet op zondag. Langs de Gustav Mahlerlaan (Zuidas) geldt dit tarief op werkdagen tot 19.00 uur.

Elders binnen de ring A10, op IJburg en rond het Plein '40-'45 (Geuzenveld) wordt het tarief 2,20 euro per uur, maandag tot en met zaterdag. Alleen in twee stukjes Watergraafsmeer is de zaterdag gratis.

In het Oostelijk Havengebied, de Oosterparkbuurt, het grootste deel van Oud-Zuid, rond het Olympisch Stadion, in Oud-West en Westerpark geldt betaald parkeren tot middernacht; anders hoeft men maar tot 19.00 uur te betalen.

En dan zijn er buiten de ring nog gebieden waar vanaf 1 januari 1,30 euro per uur moet worden gestort. In het nieuwe gebied in Slotervaart, in Bos en Lommer tussen spoordijk en A10 en rond het Osdorpplein geldt dat maandag tot en met zaterdag tot 19.00 uur, rond De Meervaart zelfs tot middernacht.

Rond de Zuidas en het station Sloterdijk in Westpoort geldt het parkeertarief van 1,30 euro alleen op werkdagen tot 19.00 uur.

Op sommige plekken mag overdag maar beperkt worden geparkeerd. In Westerpark op het terrein van de Westergasfabriek op werkdagen niet langer dan vier uur, en in de Spaarndammerstraat maandag tot en met zaterdag niet langer dan één uur. In De Baarsjes geldt dezelfde beperking in de Jan Evertsenstraat.

Tot slot zijn er de dubbeltjeszones, waar overdag maximaal één uur mag worden geparkeerd voor tien cent. In Slotervaart is dat rond Delflandplein en August Allebéplein, en in Bos en Lommer langs een deel Bos en Lommerweg.

Oud-Zuid heeft dubbeltjesparkeren in Van Woustraat, Zeilstraat en Hoofddorpweg en delen van Ceintuurbaan, Ferdinand Bolstraat en Beethovenstraat.

Dan Zuideramstel: Rijnstraat, Scheldestraat en een deel van de Maasstraat, en rond het winkelcentrum Gelderlandplein.

Dubbeltjesparkeren geldt ook, maar dan maximaal drie uur, bij sportpark Middenmeer en de Jaap Edenhal, en bij het sportpark aan de Transformatorweg in Westerpark. Ten slotte geldt dubbeltjesparkeren, eveneens voor drie uur, bij de begraafplaatsen St. Barbara in Westerpark en Zorgvlied en Buitenveldert in Zuideramstel.

Overal waar beperkt parkeren geldt, is een bewoners- of bedrijvenvergunning niet geldig. In De Baarsjes zijn vergunningen overdag ook taboe in de oostelijke delen van Postjesweg, Admiraal De Ruijterweg en Jan van Galenstraat.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden