Plus

Auteurs dragen voor: 'God is menthol kliksigaretten halen'

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Lebowski Live, een culturele middag waar auteurs uit onaf werk voordragen.

Jasper Henderson van Lebowski (l) en schrijver Mick ­Johan, die een boek over Ermelo schrijft, en dat is niet echt vleiend, dus straks in Ermelo voorlezen wordt een hele kluif. Beeld -
Jasper Henderson van Lebowski (l) en schrijver Mick ­Johan, die een boek over Ermelo schrijft, en dat is niet echt vleiend, dus straks in Ermelo voorlezen wordt een hele kluif.Beeld -

Johan Fretz, behulpzame collega die hij is, kijkt even rond in De Nieuwe Boekhandel en zegt: "Ik weet wel hoeveel glaasjes jij voor spijs gaat geven."
Fretz heeft een punt, er staan twee thermoskannen. In de een zit koffie, in de ander thee. De glazen zijn tijdelijk op.

Dit is de eerste aflevering van Lebowski Live. De komende tien maanden dragen schrijvers elke maand voor uit eigen work in progress. Het mag geen werk zijn dat al is verschenen, de tekst moet komen uit een roman in wording.

Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen (l) en schrijver/ columnist Johan Fretz. Beeld -
Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen (l) en schrijver/ columnist Johan Fretz.Beeld -

Uitgever Oscar van Gelderen, altijd al op zoek naar iets nieuws: "Als het boek uitkomt, stap je eruit en komt de volgende auteur. Het is een carrousel."

En zijn collega Jasper Henderson tijdens de inleiding: "We doen het ook voor onszelf. We zijn benieuwd waar onze auteurs in godsnaam mee bezig zijn." We gaan ervoor zitten, een mannetje of veertig, van wie een kwart auteur.

undefined

Wat Lebowski Live
Waar De Nieuwe Boekhandel, Bos en Lommerweg
Wie Oscar van Gelderen, Jasper Henderson, Johan Fretz, Mick Johan, Anneke Claus, Esther J. Ending, Jonathan Griffioen
Wanneer Zondag 28 februari, 14.00 tot 16.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans hoorde Anneke Claus voorlezen: ‘God is menthol kliksigaretten halen’

Dichter Jonathan Griffioen las voor uit zijn nieuwe proza, en werd daarbij moreel gesteund door zijn vriendin Sanne van den Bosch. Beeld -
Dichter Jonathan Griffioen las voor uit zijn nieuwe proza, en werd daarbij moreel gesteund door zijn vriendin Sanne van den Bosch.Beeld -

Erik Jan Harmens leest voor uit zijn nieuwe roman De Mooiste Dag Van Mijn Leven (Tot Nu Toe), net als zijn bejubelde voorganger Hallo Muur over een autistische man. Halverwege: "Heel spannend om dit te doen."

Nergens voor nodig. Het publiek is zeer welwillend. Levende schrijvers, altijd leuk. Het is natuurlijk niet allemaal even swingend, maar dat heb je met levende schrijvers - sommigen doen het beter op ­papier. Maar hun kwetsbaarheid, daar zo met een onaf kindje voor tientallen onbekenden op een voormiddag, is innemend.

undefined

Hans van der Beek Beeld -
Hans van der BeekBeeld -
Erik Jan Harmens (l) en Esther J. Ending lazen voor uit nieuw werk en Thomas Rosenboom kwam luisteren. Beeld -
Erik Jan Harmens (l) en Esther J. Ending lazen voor uit nieuw werk en Thomas Rosenboom kwam luisteren.Beeld -

Ook leuk: sommige auteurs hebben nog geen titel voor hun nieuwe roman. Ivo Victoria bijvoorbeeld heeft als werktitel Billie en Sep, ook omdat het verhaal over Billie en Sep gaat. Henderson: "Dus als u de komende maanden suggesties heeft - graag."

En Fretz wil zijn tweede roman Toradica noemen, naar een befaamd hotel in Paramaribo, maar zijn uitgever neigt naar Paramariboom. Zo legde Fretz vroeger in het witte Den Haag uit hoe hij aan zijn donkere huidskleur kwam. "De Paramariboom is een boom in Paramaribo, waar donkere mensen aan groeien, zoals mijn moeder en Ruud Gullit."

undefined

Journalist en parttimehulp Hedwig Wiebes (l) en Monique Burger van De Nieuwe Boekhandel. Beeld -
Journalist en parttimehulp Hedwig Wiebes (l) en Monique Burger van De Nieuwe Boekhandel.Beeld -

Het is de beurt aan Jonathan Griffioen. De man op de rij voor me staat op. Hij is dichter en leest voor uit zijn nieuwe proza en dat doet hij als een dichter. "Gedenk dat mijn leven een wind is." Zijn trotse vriendin maakt foto's en deelt die meteen met internet.
Na afloop: "Vond je het spannend?"
Griffioen: "Ja!"
Ze klopt op zijn bovenbeen. Je kunt ook dat poëzie noemen. Bovendien is er na afloop alsnog bier en wijn.

Schrijfster Anneke Claus en schrijver Ivo Victoria, die ­Vlaming is, en dat leest altijd lekker voor. Beeld -
Schrijfster Anneke Claus en schrijver Ivo Victoria, die ­Vlaming is, en dat leest altijd lekker voor.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden