'Australisch Leger des Heils verkrachtte en mishandelde jongens'

Tijdens de eerste openbare hoorzitting over kindermisbruik in opvangtehuizen van het Australische Leger des Heils zijn gruwelijke details bekendgemaakt. Jonge jongens werden dagenlang opgesloten in kooien, verkracht, geslagen en in één geval werd een jongen gedwongen zijn eigen braaksel op te eten. Dat meldt The Sidney Morning Herald.

null Beeld epa
Beeld epa

Daarnaast faalde de leiding van het Salvation Army om maatregelen tegen het misbruik te nemen. De daders werden niet geschorst, maar verplaatst naar andere tehuizen, waar ze het misbruik vaak vervolgden. Ondertussen zijn meerdere verdachten geïdentificeerd, ze maakten honderden slachtoffers in de leeftijd van 6 tot 17 jaar.

De Australische 'Royal Commission into Institutional Responses to Child Sexual Abuse' doet sinds 2013 onderzoek naar zwaar kindermisbruik bij het Leger des Heils, dat plaatsvond in de jaren 60 en 70. Het Salvation Army ontkent het misbruik, dat al eerder aan het licht kwam, niet en heeft al excuses aangeboden. De tehuizen - Indooroopilly en Riverview in Queensland, en Bexley en Gill in New South Wales - werden allemaal in 1980 gesloten.

'Tot bloedens toe geslagen met riemen'
'De jongens werden regelmatig met de vuist geslagen, met veel kracht tegen de grond gegooid en tot bloedens toe geslagen met riemen', vertelt commissielid Simeon Beckett. De jongens werden herhaaldelijk anaal verkracht en gedwongen tot orale seks door de leidinggevenden. Oudere jongens in de opvangtehuizen deden ook mee aan het misbruik. 'Veel slachtoffers klaagden niet omdat zij bang waren gestraft te worden.'

Slachtoffers werden als straf daarnaast gedwongen de vloer met hun tandenborstel schoon te maken of vijftig paar schoenen te poetsen. 'Een jongen werd zelfs gedwongen zijn eigen braaksel op te eten', zegt Beckett. De jongens die wel een klacht durfden in te dienen, werden over het algemeen niet serieus genomen. 'De slachtoffers werden dan gestraft omdat zij een 'leugen' vertelden.'

Drie van de vijf verdachten die door de commissie zijn onderzocht, leven nog. Een daarvan is al veroordeeld. Het Australische Leger des Heils heeft inmiddels al meerdere slachtoffers een schadevergoeding betaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden