Update

Auschwitz Comité dreigt met boycot dodenherdenking

Het Nederlands Auschwitz Comité dreigt de nationale dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam te boycotten. Het comité wil dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei een omstreden gedicht van de 15-jarige scholier Auke de Leeuw terugtrekt.

null Beeld FOTO ANP
Beeld FOTO ANP

De scholier zal een gedicht voordragen over de 'foute keuze' van zijn oudoom, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij de Waffen-SS. Het Auschwitz Comité zegt hier 'met ontzetting' kennis van te hebben genomen. 'De Waffen-SS heeft zich aan het Oostfront schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.'

Het Comité vindt dat slachtoffers en daders niet op hetzelfde moment herdacht kunnen worden. 'De keuze van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is strijdig met iedere vorm van zinnelijk denken en fatsoen. Er is geen enkel excuus om overlevenden en nabestaanden te schofferen door op 4 mei een nazaat van een oorlogsmisdadiger een platform te geven tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam.'

De intentie van de scholier is 'zeker te waarderen', stelt het comité. 'Maar het feit dat mensen destijds verkeerde keuzes hebben gemaakt en hun families daarmee in het ongeluk hebben gestort, is het gevolg van een bewuste keuze.' Mocht het gedicht toch worden voorgedragen, dan zal het Auschwitz Comité niet aanwezig zijn op de Dam.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) keerde zich gisteren al tegen het gedicht Foute Keuze over een man die zich aansloot bij de Waffen-SS. Volgens het centrum wordt de SS'er daarmee op eenzelfde niveau gezet als de echte slachtoffers van het nazibewind, terwijl veel SS'ers bloed aan hun handen hebben.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zei 'verbijsterd' te zijn door de kritiek van het CIDI. Het centrum heeft het gedicht niet goed gelezen en niet goed begrepen, stelde de organisator van de dodenherdenking. Het Nationaal Comité kon vandaag nog geen reactie geven op de dreigende boycot van het Auschwitz Comité.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden