Augustanakerk in Bos en Lommer wordt hofje nieuwe stijl

Deze week zijn de eerste bewoners in de voormalige Augustanakerk getrokken, een nieuw 'hofje' waarbij commitment geëist wordt van de bewoners.

De Augustanakerk tijdens de verbouwing Beeld Diaconie Lutherse Gemeente Amsterdam
De Augustanakerk tijdens de verbouwingBeeld Diaconie Lutherse Gemeente Amsterdam

'De kerk is gestopt, maar de kerk gaat door," zegt Hanne Wilzing, algemeen secretaris van de Diaconie Lutherse Gemeente Amsterdam. Hij doelt op het feit dat de laatste dienst in de Augustanakerk aan het Wachterliedplantsoen in Bos en Lommer eind 2014 werd gehouden. De kerk in de stijl van de Wederopbouw uit 1957 sloot haar deuren, als onderdeel van een reeks bezuinigingen die de kerkenraad, gevormd door ouderlingen, diakenen en predikanten, moest doorvoeren.

Het was voor de Lutherse gemeenschap in Amsterdam echter geen optie om het gebouw te verkopen. "We vonden het zonde om de kerk te verpatsen, en kwamen met het plan om het gebouw te behouden voor huisvesting."

Een 16-tal zelfstandige woningen is gerealiseerd in de kerk, waarbij de karakteristieken die het gebouw tot kerk maken zijn behouden: het kruis is gebleven en de contouren van het gebouw bewaard. "In het verleden hadden de Lutheranen op verschillende plekken hofjes voor ouderen. Op een bepaalde manier is de Augustanakerk nu ook een hofje."

Eenrichtingsverkeer
Een divers hofje wel te verstaan, want de oudste bewoner is 93 jaar, terwijl de jongste 24 is. Een bewust gemêleerde bewonersgroep, want het is de bedoeling dat de bewoners voor elkaar zorgen.

Wilzing: "We vragen commitment van de bewoners, dat ze omzien naar elkaar. Dat moet geen eenrichtingsverkeer zijn, waarbij de jongere bewoners alleen voor de ouderen zorgen. Zij kunnen daarom bij de oudere bewoners terecht voor bijvoorbeeld levensadvies." Als de oudere bewoners echt zorg nodig hebben, wordt daar professionele hulp voor gezocht.

Het is geen vereiste om lid van de Lutherse kerk te zijn, vertelt Wilzing over de bewoners, die via allerlei netwerken zijn geworven. "Wel is er een ruimte voor gebed in de kapel, die toegankelijk is voor alle geloven." De wekelijkse vieringen en de stiltetuin van de kerk blijven ook toegankelijk voor buurtbewoners. Ook is het de bedoeling om in de grote ontmoetingsruimte en gezamenlijke keuken maaltijden met buurtbewoners te organiseren.

Wilzing: "Het Parool berichtte eerder over de schrikbarende eenzaamheidscijfers in Amsterdam. Wonen in een hofje is een manier om die eenzaamheid tegen te gaan."

Lees ook: Wie zijn die 80.000 'ernstig eenzame' Amsterdammers?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden