Plus

Audiotour Wester-Amstel zorgt voor troostende informatie in ­roerige tijden

Langs de Amstel lagen ooit maar liefst zestig schitterende buitenplaatsen, die in de loop der jaren vrijwel allemaal met een sloopkogel tegen de grond zijn gewerkt.

De groene idylle van Buitenplaats Wester-Amstel Beeld Charlotte Odijk
De groene idylle van Buitenplaats Wester-AmstelBeeld Charlotte Odijk

In de 18de eeuw kelderde de status van Amsterdam als handelsstad, waardoor de meeste buitenplaatsen niet meer konden blijven bestaan. Anno 2017 zijn er van de zestig nog maar drie over. Dat is een bittere pil.

Een van de mooiste buitenplaatsen die zijn overgebleven is Wester-Amstel, dat als een goed onderhouden groene idylle langs een bocht in de Amstel ligt te schitteren.

Eeuwenoude buitenplaats
Veel verder dan dat kom je als gemiddelde Amsterdammer meestal niet: je constateert dat het er prachtig bij ligt, om vervolgens verder te fietsen naar de stad of naar een terras in Ouderkerk om bier en bitterballen naar binnen te schuiven. Hoe vaak stap je eigenlijk af om eens vol aandacht over zo'n eeuwenoude buitenplaats te struinen?

Zelden, waarschijnlijk, en dat is zonde. Om een steuntje in de rug te geven is er ter gelegenheid van de elfde Amstellanddag op 11 juni een audiotour door het park en de tuinen van Wester-Amstel te downloaden. De huidige rentmeester - en nazaat van de laatste bewoners - gidst de bezoeker met kalme intonatie rond over het terrein.

De rondleiding van een uur neigt af en toe naar een oubollige Ontdek je plekje-sensatie; en laat dat nu exact zijn waarom de audiotour zo'n aanrader is. Wandelend door de over het algemeen uitgestorven groene oase wordt de luisteraar getrakteerd op een lawine van geschiedkundige en huishoudelijke weetjes, die werken als een uur mindfulness.

Troostende informatie
Na dat uur weet u ­zomaar dat de betonnen ­pilaren van de rococopoort niet massief zijn, maar van platen die ingenieus rond een holle ruimte zijn geplaatst. En dat de lantaarns aan het huis zijn ontworpen door Jan van der ­Heyden: uitvinder van zowel de brandweerslang als de revolutionaire straatlantaarn. Of dat de victoriaanse theekoepel niet als theekoepel werd gebruikt, maar vooral als hang-out om ongestoord marsala en sherry te kunnen hijsen.

Dat is heerlijke, troostende informatie in ­roerige tijden. Met het verstrekken van die ­informatie is de audiotour meer dan royaal: de 'vleesbeuk' blijkt ooit bíjna aan een slager te zijn verkocht voor 40 kilo vlees, maar overgrootmoeder kon het uiteindelijk niet verdragen dat de door haar zo geliefde monumentale boom daarvoor het loodje zou leggen.

Audiotour Wester-Amstel

Waar Amsteldijk Noord

In het witte 'Kippenpaleis' blijken uitsluitend Noord-Hollandse kippen te resideren, die blijkbaar bekendstaan om hun 'vriendelijke, en nieuwsgierige aard'.

Onschuldige weetjes
In de Warmoestuinen groeien kruiden en groenten, en, zo onderwijst de rentmeester: "Soms laten we hier onze groenten helemaal uitgroeien, zodat u bijvoorbeeld kunt zien hoe een bloemkool nou écht groeit."

Nog gelukzalig natrillend van zoveel fijne, ­onschuldige weetjes stapt u daarna volledig onthaast weer op de fiets. Zodat u later op feestjes nog eens kunt vertellen dat de nestkasten in het aldaar gelegen Eikenlaantje 'bij bosuilen net zo populair zijn als vastgoed in De Pijp'. Dat wist niemand waarschijnlijk. Maar u na de audiotour lekker wel.

Downloaden

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden