Attractie This is Holland in Noord: 'niet alleen voor toeristen'

Wie Nederland van bovenaf wil bewonderen kan Schiphol voortaan links laten liggen. Donderdag opent aan het Overhoeksplein This is Holland: Nederland in vogelvlucht.

In een zaal met een enorm bolvormig bioscoopscherm zweef je onder meer over de tulpenvelden.Beeld Artists impression This is Holland

In het ronde gebouw kunnen bezoekers in een duikvlucht de schoonheid van het polderland beleven - zónder virtualrealitybril.

Voor deze 'eerste flight experience van Nederland' is geen VR-bril of leesbril nodig. In een grote zaal hangt een enorm bolvormig bioscoopscherm dat onder en boven gewoon doorloopt. Riemen vast en vliegen maar, luidt de instructie.

Wie snel wagenziek wordt of ernstig hoogtevrees heeft kan beter niet instappen. De nieuwe attractie - 'het is geen museum en geen pretpark' - moet bezoekers zowel educatie als amusement over Nederland bieden.

Bloemenaroma
Je doet je riem vast en het licht gaat uit, de bank met stoeltjes schuift de leegte in. Ineens waan je je met zijn veertigen in het heelal. Uit de speakers galmt een klassiek orkest.

Vanuit de sterrenhemel vlieg je naar de aarde en een paar luttele seconden later zweef je ineens boven de uitgestrekte tulpenvelden van Zuid-Holland en de molens van de Zaanse Schans.

Een bloemenaroma verrast je neusvleugels en de wind waait door je haren. Je krijgt kriebels in je buik wanneer je rakelings langs de mast van de Erasmusbrug in Rotterdam scheert.

Twee jaar filmen
Terwijl je via de woeste Noordzee de Wadden en de Afsluitdijk passeert, waaien de druppels je in het gezicht. Via kilometers schaatsvlakte in Friesland, de bossen van de Veluwe en de tuinen van Paleis het Loo eindig je in Amsterdam, dat je via Oost betreedt.

Negen minuten later zit je ineens weer in een stoeltje in een donkere ruimte in Amsterdam-Noord.

De makers, ook bekend van de documentaire Amsterdam Wildlife, begonnen twee jaar geleden met filmen voor This is Holland. In een helikopter met daaronder een red fish eye-lens geïnstalleerd vlogen ze 32 uur over Nederland.

Ze legden de mooiste plekken vast: zowel in de zomer als in een woeste herfststorm of met een pak sneeuw. René Merkelbach, bekend van de Eftelingmuziek, componeerde de muziek, die werd gespeeld door een orkest van veertig man.

Niet alleen voor toeristen
Bij binnenkomst in de lobby zijn de molens, Delfts blauw en tulpen in overvloed, maar volgens operationeel directeur Gwen Melcherts (50) is er niet uitsluitend op buitenlandse toeristen gefocust.

De experience kan zowel in het Nederlands en Engels beleefd worden. Acteur Peter Lusse legt op het scherm in een notendop de geschiedenis van Nederland uit: De Watersnoodramp en de Elfstedentocht komen voorbij en zelfs de Romeinen die Nederland 'de ergste plek op aarde' noemden.

Gelukkig weten wij beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden