PlusTen Slotte

Atleten voelden zich veilig bij Bob Boverman (1944-2018)

Een inspirator, mentor en verhalenverteller. Bob Boverman was een grote en geliefde hardlooptrainer. Op 7 mei is hij op 73-jarige leeftijd overleden na een loopbaan die meer dan een halve eeuw omspande.

Bob Boverman in 2007 Beeld Bastiaan Heus
Bob Boverman in 2007Beeld Bastiaan Heus

Bob Boverman werkte op hoog niveau. Hans Koeleman (60) leerde hem in 1975 kennen als coach op atletiekbaan Ookmeer. Zijn trainer bracht de jonge loper twee keer naar de Olympische Spelen.

"Hij was er trots op," zegt Koeleman. "Een slimme, sterke coach. Als je de sport in wil, moet je keuzes maken, zei hij."

Boverman was van mening dat er achter een goede hardlooptechniek meer dan wetenschap schuilt. Als een looptechniek een naam kreeg, was dat dogmatisch en daar was hij tegen.

Verhalen vertellen was meer zijn ding. Koeleman: "Zoals kleine voetballertjes over Messi en Cruijff kunnen praten, praatte hij over de hardloopsport."

Frans Thuijs (62) leerde Boverman kennen op 22-jarige leeftijd. "Ik besloot toen, een beetje laat misschien, dat ik ergens wereldkampioen in wilde worden. Dan moet je naar Bob, zei iedereen. Dat deed ik." Thuijs omschrijft Boverman als een vrijdenker en een vrolijk, positief persoon. "Hij dacht nooit aan zichzelf."

Titels haalde Thuijs niet, maar hij werd door Boverman opgeleid tot succesvol atletiekcoach met als topprestatie het olympisch goud van Ellen van Langen op de 800 meter in Barcelona (1992).

Pionier
Thuijs: "Dat heb ik natuurlijk zelf gedaan, maar Bob heeft eraan bijgedragen." De twee mannen werden goede vrienden. "Bij Bob voelde je je veilig. Hij was sociaal en eerlijk. Je hoefde niet na te denken. Bij alles wat ie zei kon je er blind vanuit gaan dat het klopte."

Boverman bedacht de Looptrainersdag, een evenement over alles rond hardlopen, met duizenden bezoekers. Ook was hij oprichter van sportbureau P2 pas de deux, waar hij tot voor kort nog loopclinics gaf.

"Bob was een pionier," zegt Thuijs. "Hij kende klassieke methodes, maar hield ook alle nieuwe ontwikkelingen bij. Die probeerde hij dan uit, maar wel gedoseerd. Je zult nooit iemand tegenkomen die zegt dat ie krankzinnige dingen heeft geleerd van Bob."

Boverman was ook bondscoach bij het langlaufen, roeien en tennissen. Hij begeleidde Richard Krajicek en talloze andere sporters en teams bij honkbal, hockey, motorcross, basketbal en rugby. Verschillende hardloopsites omschrijven hem als levend monument in de duursport, de personificatie van hardlopen in Nederland en een iconische trainer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden