Atelierroute Pijp lokt kunstkopers

AMSTERDAM - Afgelopen weekend stond De Pijp in het teken van Open Ateliers De Pijp: een gratis tentoonstelling- en atelierroute. 88 kunstenaars en creatieve ondernemers openden hun werkplaatsen voor publiek.

''Het zit dicht op je huid,'' zegt kunstenaar Babet Wentink. ''Maar het is spannend en leuk om mensen te laten zien waar en hoe je werkt.'' In haar studio aan de Hemonystraat is het normaal gesproken - naar eigen zeggen - een 'enorme zooi'. Nu lijkt het een kleine galerie, zij het met verfspatten op de vloer. Aan de muur hangen schilderijen met spaarzaam vervormde menselijke figuren. Nieuwsgierige bezoekers druppelen binnen met een plattegrond van De Pijp in de hand.

Wentink is een van de 88 kunstenaars, creatieve ondernemers en instellingen die het afgelopen weekend meededen aan Open Ateliers De Pijp. Een gratis tentoonstelling in het Cultuurhuis Diamantslijperij gaf een overzicht van de soorten kunst- en ambachtswerken die in De Pijp worden geproduceerd: van fotografie, abstracte schilderkunst en video-installaties, tot designtassen en meubels. Toeschouwers werden aangemoedigd de werkplaatsen op te zoeken, via een met vlaggen gemarkeerde route.

De organisatie was - net als bij de vorige editie in 2007 - in handen van Frans Salman van Stichting Saduso, en werd deels mogelijk gemaakt door Stadsdeel Oud-Zuid. Salman organiseerde eerder succesvolle atelierroutes in De Jordaan. Open Ateliers De Pijp trok dit weekend naar schatting 7900 bezoekers. Het plan is om het evenement elke twee jaar te herhalen.

Open Galeries De Pijp wil direct contact tussen kunstenaars en publiek mogelijk maken, en de wijk onder de aandacht brengen als levendige cultuurplaats in de stad. Geen unieke doelstelling. Zo kennen veel wijken en stadsdelen in Amsterdam - van Zuidoost tot De Baarsjes - vergelijkbare initiatieven met open atelierroutes.

Op de tentoonstelling leidt combinatie van ambacht en kunst tot raadselachtige objecten. Wat te denken van de statige glasvitrine van Jeroen Aakster en Harry de Dood, volgens het naambordje te koop voor 150 euro - nadrukkelijk exclusief het kattenlijkje dat achter het glas ligt uit de drogen? Hun atelier in de Tweede Jan van der Heijdenstraat blijkt - na een vluchtige inspectie - echter geen obscure kunstenaarsstudio of taxidermiebedrijf te zijn. De heren zijn meubelmakers.

Andere kunstwerken zijn minder bizar, maar maken nét zo nieuwsgierig. Zoals de mysterieuze keramische creatie van Frank Porcelijn: een soort toren van Babel. Enthousiast vertelt Porcelijn in zijn piepkleine studio in de P. L. Takstraat over hoe dit beeld zich heeft ontwikkeld. Een ets van een feniks leidde na veel experiment en associatie tot een driedimensionale, keramische toren van Babel. ''Voor mij het symbool van de spiraal van leven en dood. Ik heb gekozen voor een beeld dat het meest actuele stadium in mijn evolutie laat zien.''

De atelierroute in De Pijp is niet nieuw. Tot begin 2000 werden de open atelierdagen door de verschillende kunstenaars zélf geregeld, maar de organisatie en financiering werden steeds ingewikkelder - onder andere door strengere eisen van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.

Het initiatief lag een paar jaar stil. Stadsdeel Oud-Zuid wilde niet langer achterblijven bij de rest van de stad. Frans Salman werd benaderd om de open atelierroute in De Pijp te herstarten en te coördineren. De Open Ateliers De Pijp biedt kunstenaars de mogelijkheid om hun werk op een laagdrempelige manier direct aan de man te brengen.

''Vijf procent van de kunstenaars die goed leven van hun kunst ontvangen 95 procent van de subsidie,'' zegt Salman lachend. ''Mijn ideaal is méér zelfvoorziening in de kunst. Door het rechtstreekse contact met de koper kan een kunstenaar meer verdienen - ook zonder een galerie. Kunstenaars moeten hun nek durven uitsteken.'' (DANÏEL BERTINA)

Website Open ateliers de Pijp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden