Atambajev stevent af op overwinning in Kirgizië

Almazbek Atambajev gaat in de voorlopige uitslagen van de vandaag gehouden presidentsverkiezingen in Kirgizië ruim aan de leiding, meldt het Russische persbureau Itar-Tass.

AP
Almazbek Atambeyev zwaait vandaag naar fotografen. Beeld afp
Almazbek Atambeyev zwaait vandaag naar fotografen.Beeld afp

De Centrale Verkiezingscommissie zegt nadat vijftien procent van de stemmen is geteld dat Atambajev met 65 procent aan de leiding gaat. Zijn belangrijkste tegenstrevers, Kamtsjibek Tasjijev en Adachan Madoemarov, volgen op ruime afstand met respectievelijk vijftien en dertien procent.

Met dit resultaat zou Atambajev al in de eerste ronde gekozen zijn. Een tweede stemronde is nodig als geen van de kandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen behaalt. Van de bijna drie miljoen kiesgerechtigden heeft bijna zestig procent zijn stem uitgebracht, zegt de verkiezingscommissie.

De nieuwe president volgt later dit jaar Roza Otoenbajeva op, die het land sinds 2010 als interimleider regeert.

Atambajev, die voor de campagne veel geld tot zijn beschikking had, is bekend bij het volk omdat hij tot vorige maand premier was. Hij hoopte de verkiezingen in één ronde te beslissen. 'Ik heb goede hoop, het is tijd voor ons land om te leven, harmonie te bewerkstelligen en tot bloei te komen. Mensen zijn moe van de politieke strijd en de bijeenkomsten', zei hij nadat hij zijn stem had uitgebracht.

Autoritair
De verkiezingen zijn het resultaat van een beweging die politieke hervormingen voorstaat in een land dat sinds de onafhankelijkheid in 1991 een sterk autoritair bewind heeft gehad. Verkiezingen waren de afgelopen twee decennia slechts formele exercities om het bewind een zweem van legitimiteit te geven. De voormalige leider Koermanbek Bakijev en zijn voorganger Askar Akajev maakten pas plaats toen ze door woedende menigten werden verdreven.
Kirgizië, een arm land met ongeveer vijf miljoen inwoners, huisvest zowel Amerikaanse als Russische militaire luchtbases en de verkiezingen worden in die landen dan ook met belangstelling gevolgd.

Hoewel velen de verkiezingen zien als een overwinning voor de democratie, bestaat er ook angst dat ze de interregionale verschillen blootleggen en voor spanningen tussen de regio's zullen zorgen. De aanhang van Atambajev bevindt zich voornamelijk in het noorden, die van de twee andere kandidaten in het zuiden.

Internationale waarnemers kunnen nog niet veel zeggen over het verloop van het stemproces, maar er zijn inmiddels wel berichten van fraude naar buiten gekomen. De bevolking lijkt er weinig fiducie in te hebben. 'Deze verkiezingen zijn belangrijk voor politici, maar niet voor het gewone volk', zei de 19-jarige student journalistiek Manas Aslanbekov. 'Het is duidelijk wie er gaat winnen, dat is degene met het meeste geld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden