AT5 zendt nog één aflevering uit van De Woestijn Leeft

Op tweede kerstdag zendt AT5 nog één keer een aflevering uit van het programma De Woestijn Leeft. Max Pam en Jeroen Henneman ‘bekritiseren’ daarin de inrichting van het Museumplein.

Max Pam (l) en Jeroen Henne­man op het Museum­plein, net als twintig jaar terug de omgeving beoordelend met een kritische blik.

Terug naar het Museumplein luidt de titel van de speciale aflevering van het televisieprogramma De Woestijn Leeft dat donderdag op AT5 wordt uitgezonden. Voor wie zich het programma nog kan herinneren: deze aflevering is een feest der herkenning.

De Woestijn Leeft was in de jaren negentig een door Theo van Gogh geregisseerd satirisch architectuurprogramma, gepresenteerd door schrijver-columnist Max Pam en beeldend kunstenaar Jeroen Henneman.

Samen liepen ze door Amsterdam om op sarcastische en cynische toon commentaar te geven op de inrichting van de stad. Daarbij vooral inzoomend op de verloedering, lelijkheid, onbenulligheid en onduidelijkheid.

Twee mopperende, zeurende, honende kerels. Leuk, of niet leuk, maar wat ze lieten zien was doorgaans vrij vreselijk. Onduidelijke bewegwijzering, kapot straatmeubilair, loszittende brugleuningen, et cetera.

Genoeg ideeën

In 1999 maakten de twee al een aflevering over het Museumplein. Deze uitzending begon met Max Pam die zijn fiets in een modern fietsenrek probeert te stallen, waarbij de fiets, uiteraard, meteen omvalt. Slapstick.

En nu zijn ze, Pam inmiddels met stok, na twintig jaar terug op het Museumplein. Niet voor niets, overigens, want de gemeente Amsterdam is onlangs een initiatief gestart om middels een Kansenkaart ideeën te verzamelen om de inrichting en het gebruik van het Museumplein te verbeteren. Daarvoor zijn Pam en Henneman bereid gevonden nog een keer over het plein te dwalen.

En, zo moet worden geconcludeerd: de heren dragen, in de ongewijzigde slapstickvorm, genoeg ideeën aan. (In januari wordt de Kansenkaart aangeboden aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid.) Over schuin hangende bordjes, enorme prullenbakken, slechte afwerking vervuiling en ga zo maar door.

Enorme bestelbus

Veel lijkt er in die twintig jaar niet verbeterd. Pam en Henneman lopen ook weer over de Lichtlijn, althans, wat over is. Al snel na de plaatsing eind vorige eeuw van die Lichtlijn, lopend van Het Concertgebouw tot bij het Rijksmuseum, ging die stuk.

Pam, wijzend op een deel in de lijn, waar een paneel mist: “Dit is kapot.”

Henneman: “Nee, het ontbreekt.”

En zo gaat het de hele tijd door.

Pam, wijzend op een lelijke overgang, een gat tussen een muurtje en het plaveisel: “Dit sluit niet aan!”

Henneman: “Nee, er zijn geen stenen, dus kán het ook niet aansluiten.”

Herenleed anno 2019.

Mooi is ook het beeld van Pam die op een bankje zit met op nog geen meter afstand voor zich een enorme bestelbus die hem elk uitzicht ontneemt. En let ook op als Henneman het heeft over ‘bevolkingsvolgzame voorziening’.

Hilarisch. De heren Pam en Henneman zijn in topvorm.

Maar wat een zooitje is het daar, op het Museumplein.

De Woestijn Leeft: Terug naar het Museumplein. Op 26 en 29/12 te zien op AT5. De aflevering uit 1999 wordt op 25 en 29/12 uitgezonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden