AT5 bungelt: plan concurrent is 'sprankelend'

AT5 en C-Amsterdam moeten opnieuw met elkaar om de tafel. Het college van B en W heeft het besluit over wie tot 2024 de lokale nieuwsvoorziening mag verzorgen uitgesteld, in de hoop dat beide partijen alsnog bereid zijn tot samenwerking.

Roelf Jan Duin
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vorig jaar liepen gesprekken tussen de twee partijen spaak. Ook toen was de intentie om tot een samenwerking te komen tussen de huidige zendgemachtigde AT5 en C-Amsterdam, een initiatief van onder anderen programmamaakster Mildred Roethof.

Toen bleek dat AT5 niet bereid was tot samenwerking, werd besloten om de aanvragen te laten beoordelen door een adviescommissie en de Amsterdamse Kunstraad, waarna het college, de gemeenteraad en uiteindelijk het Commissariaat van de Media een knoop zou doorhakken.

'Ondermaats'
Woensdag kwam het rapport van de adviescommissie naar buiten. Op een aantal criteria scoren AT5 en C-Amsterdam gelijk. De 'bedrijfsvoering' wordt in beide aanvragen als ondermaats beoordeeld. De commissie kraakt harde noten over het gebrek aan transparantie bij AT5, waar de hoofdredacteur tevens de baas is bij NH Media en aan het hoofd staat van de stichting Publieke Omroep Amsterdam (POA). Die dubbelfunctie wordt onwenselijk geacht.

Op onder meer de criteria diversiteit, afspiegeling van de Amsterdamse bevolking en governance wordt het plan van C-Amsterdam hoger gewaardeerd. In het rapport worden de plannen 'sprankelend, ambitieus, inclusief en innovatief' genoemd.

Oprichter Roethof is daar 'zeer verheugd' over. Ze heeft goede hoop dat de samenwerking met AT5 van de grond komt. "Daar hebben wij altijd voor opengestaan. We gaan heel open het gesprek aan."

Begeleiders
De adviescommissie adviseerde dan ook dat C-Amsterdam de concessie verstrekt zou krijgen als gesprekken over de samenwerking spaak zouden lopen. Dat gaat wethouder Touria Meliani echter te ver. Zij zal op korte termijn twee begeleiders aanstellen die trachten de krachten van AT5 en C-Amsterdam te bundelen. Dat proces moet op 1 juni zijn afgerond, de gemeenteraad zal dan in september een besluit nemen.

Het idee achter de tussenstap is om de ervaring en de werkgelegenheid van de journalisten die nu bij AT5 werken te behouden, evenals het 'merk' AT5. De adviescommissie stelt ook voor dat als C-Amsterdam de zendmachtiging verkrijgt, een deel van het personeel van AT5 verplicht overgenomen moet worden.

Tekortgedaan
Directeur van AT5 en NH Media David Vink is teleurgesteld over het rapport, maar blij dat het college C-Amsterdam niet als bovenliggende partij heeft aangewezen, zoals de adviescommissie voorstelt. Volgens hem wordt in het rapport niet zozeer kritiek geleverd op het functioneren van AT5, maar wordt het ingediende plan van C-Amsterdam beter beoordeeld.

"In een plan dat blanco geschreven wordt is het altijd makkelijker om je ambities uit te dragen dan als je vanuit een bestaande bedrijfsvoering een voorstel maakt, zoals wij hebben moeten doen." Volgens Vink voelt men zich op de redactievloer bij AT5 dan ook tekortgedaan.

Vink, die is aangesteld als tijdelijke opvolger van de eind vorig jaar vertrokken Paul van Gessel, ziet de gesprekken met C-Amsterdam met vertrouwen tegemoet. "De afgelopen weken hebben we ook al met C-Amsterdam om de tafel gezeten en daar gaan we de komende tijd mee door."

Lees ook: Paul van Gessel kon AT5 niet in veilig vaarwater brengen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden