AT5 bloedt langzaam leeg

Lidewy Hendriks ook al weg bij AT5. Foto Endemol Beeld
Lidewy Hendriks ook al weg bij AT5. Foto Endemol

AMSTERDAM - AT5 kampt opnieuw met geldzorgen. De oer-Amsterdamse zender is hofleverancier van Hilversum, maar trekt daar zelf geen enkele profijt van. Na het vertrek van Lidewy Hendriks als presentator van AT5's Het verkeer is Claire Brouwer nu een vertrouwd gezicht. Meerdere keren per dag zijn haar meldingen van opbrekingen en tramomleidingen te zien.

Wie gisteravond keek, hoorde haar vertellen dat Amsterdam ruim 1700 bruggen telt, die allemaal een nummer hebben. Nummer 1 is die van het Muntplein over het Singel. Brug 279 bij de Prins Hendrikkade en 382 over het Westelijk Marktkanaal worden opnieuw geschilderd en staan daarom open. Kijkt u mee op het kaartje voor de omleiding?

Letterlijk elk kruispunt in Amsterdam dat openligt, bereikt AT5; dichterbij kan de stad niet komen. De zender draagt bij aan 'het gevoel dat we allemaal in de eerste plaats Amsterdammers zijn', concludeerde VU-onderzoeker Irene Costera Meijer vorig jaar. Wie kijkt naar Kort Amsterdams, waarin gewone mensen en dagelijkse ergernissen aandacht krijgen, begrijpt de mentaliteit van Amsterdam beter.

De gemeente subsidieert de zender met 1,8 miljoen euro per jaar, een derde van de AT5-begroting. Een even groot deel van de pot moet uit advertentie-inkomsten komen, maar die vallen door de economische crisis tegen. Directeur en hoofdredacteur John de Zwart zei gisteren in Het Parool dat AT5 met minder geld niet meer het aanbod kan bieden dat nodig is om de publieke taak te vervullen. De nood is zo hoog, dat opnieuw wordt gekeken naar een fusie met een commerciële partij of RTV Noord-Holland - dat dertien miljoen euro subsidie krijgt van de provincie.

Geldzorgen heeft AT5, dat wekelijks 400.000 kijkers trekt, niet voor het eerst in het zeventienjarig bestaan. Het heeft mede gezorgd voor de grote omloop in hoofdredacteuren: meer dan tien passeerden de revue.

Klaas Treurniet, die vorig jaar mei vertrok, had slapeloze nachten van het permanente tekort aan geld. ''Dat er weinig geld is, is niet erg,'' aldus verslaggever/eindredacteur Leonie van Noort, toen alle freelancers werden wegbezuinigd. ''Daar zijn we altijd goed in geweest. Maar zodra het nog minder wordt, voel je dat meteen. Dat belemmert ook de ambities van je medewerkers.''
Wanneer is de bodem bereikt? Onder leiding van Fons van Westerloo (anderhalf jaar hoofdredacteur, midden jaren negentig) maakte AT5 een grote stap voorwaarts; ze groeide uit tot een professionele en spraakmakende zender, met medewerkers als Theo van Gogh, Max Pam en Jeroen Henneman. Die tijd is voorbij. Een stoet aan medewerkers gebruikte de zender als springplank en zwaaide af naar 'Hilversum'. Sacha de Boer, Rik van de Westelaken, Ton van Royen en Chazia Mourali zijn er slechts een paar. De laatste twee die uitvlogen zijn Sebastiaan Meijer en Ajouad El-Miloudi. De eerste verliet AT5 na 5,5 jaar voor het NOS Journaal; de tweede gaat naar de KRO.

AT5 bracht het vertrek van Basta-presentator El-Miloudi via een persbericht naar buiten, onder de kop dat de 25ste presentator naar 'Hilversum' was vertrokken. Een jubileum met een zwart randje. Als een voetballer van een kleine club, waar hij is opgeleid, naar een grote voetbalclub vertrekt, staat daar geld tegenover. Producent Mark Pier zag zo'n constructie voor AT5 ook wel zitten. Een grapje, zei hij, maar de frustratie klonk erin door. (ELINE BESSELINK)

www.at5.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden